Novi nazivi parkova u Rumi

79

Dva parka u Rumi, koja se nalaze u blizini škola, dobili su nazive po ličnostima koje su zasluzile da se neguje sećanje na njih.

Park kod OŠ „Veljko Dugošević“ u Rumi dobio je ime Kapetana Marinosa Ricudisa, velikog humaniste i pravoslavca koji je u sramnom bombardovanju Srbije 1999. godine odbio da napadne našu zemlju. U parku je postavljena ploča posvećena čoveku koji se suprostavio svetskim silama i postupio po svojoj savesti.

Kapetana Ricudisa je zbog postupka, gde je naredio povlačenje svog vojnog broda u luku, Vojni sud u Pireju osudio na dve i po godine zatvora. On je ostao upamćen kao čovek koji je ponosno i sa osmehom dolazio na suđenja i ni jednog momenta se nije pokajao što je podrzao srpski narod i kulturu. Ruma na ovaj način zeli da pokaze zahvalnost kapetanu Marinosu Ricudisu za veliku humanost i prijateljstvo koje je pokazao prema Srbiji.

Park kod Gimnazije „Stevan Puzić“ dobio je ime čuvene matematičarke i fizičarke Mileve Marić Ajnštajn. Mileva je u Rumi provela rano detinjstvo gde je pohađala Srpsku osnovnu školu, a sa porodicom je zivela u Železničkoj ulici br. 38. U znak sećanja na slavnu naučnicu, suprugu slavnog fizičara Alberta Ajnštajna, Opština Ruma donela je odluku da se postavi spomen ploča i da park kod rumske gimnazije dobije njeno ime.

– Želimo da Rumljane podsetimo na istaknute ličnosti koje su zivele u našem gradu i da mlade generacije budu upoznate sa svojom istorijom na koju treba da budu ponosni – stoji u saopštenju opštine Ruma.

Foto: Opština Ruma


reklama