Novi problem voćara – nedostatak gajbica

10

Berba jabuke je u punom jeku, ali za pojedine domaćine ovih dana se berba obustavlja, a razlog je, kako kažu, nedostatak gajbica, takozvanih, jabučara.

Drvene letvarice u koje se pakuju jabuke su zapremine 13 – 14 kg, a cena jedne gajbice na tržištu je od 68 do 74 dinara. Prema rečima voćara, ko se nije obezbedio na vreme jabučarima, sada je u ozbiljnom problemu.

– Obrao sam tek trećinu ovogodišnjeg roda, iako je bila loša godina, jabuka je iznela solidan rod. Što se tiče kvaliteta, uglavnom je druga klasa jer je grad oštetio, ali ima i prve klase. Ipak moramo je obrati i smestiti u hladnjaču dok se ne pojavi kupac. Brali smo nekoliko dana i sada smo morali da prekinemo jer nemamo ambalaže. Ko je na vreme proračunao koliko mu treba i nabavio gajbice, sada može bez problema da bere. Ja sam eto ostao bez ambalaže i što je najgore i na tržištu je slaba ponuda – tvrdi voćar iz sela Vinča.

U njegovom zasadu zastupljene su tri sorte: ajdared, greni smit i zlatni delišes.

Prema rečima voćara, otkupa jabuke još uvek nema. Za sada se na nekoliko otkupnih mesta od voćara kupuje samo jabuka padalica u džakovima po ceni od četiri dinara za kilogram.

Izvor: TopPress

Foto: Pixabay


reklama