Novo poskupljenje pekarskih proizvoda u Republici Srpskoj

20

Pekarski proizvodi u većini pekara u Republici Srpskoj dodatno su poskupeli, ističu sagovornici iz pekarskog sektora za „Nezavisne novine“, te uveravaju da bi u narednom periodu cene trebalo da miruju.

Naime, kako je za „Nezavisne novine“ rekao Saša Trivić, vlasnik kompanije „Krajina klas“, u čijem sastavu posluje i „Manja“, oni su povećali cenu pojedinih vrsta pekarskih proizvoda.

– Mi smo pre desetak dana podigli cenu određenih proizvoda za nekih pet odsto – kazao je Trivić i istakao da su oni na godišnjem nivou planirali da cene podignu samo za taj postotak.

– Što se tiče naše firme, to bi u ovoj godini trebalo da bude jedino povećanje, a koje je izazvano podizanjem minimalca sa 700 na 900 KM – dodao je Trivić.

Da je i u Prnjavoru došlo do rasta cena pekarskih proizvoda, potvrdio je i Nikola Vrhovac, direktor pekara „Cvijeta“ iz Prnjavora.

– Cena hljeba nije se menjala, ali je došlo do poskupljenja ostalih pekarskih proizvoda. Mi smo u prethodnom periodu imali minimalne korekcije, odnosno došlo je do rasta cena za nekih pet odsto, a sve zbog poskupljenja sirovina, ali i većeg minimalca – kazao je Vrhovac.

Istakao je da su kod njih veće cene raznih peciva, ali i pica, upravo zbog rasta cene suhomesnatih proizvoda koji se koriste za pravljenje ovih proizvoda.

Sa druge strane, Radenko Pelemiš, predsednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kazao je da, što se tiče njihove regije, još nije došlo do rasta cena.

– Ukoliko dođe do rasta cena sirovine, videćemo šta ćemo raditi, sigurno je da ćemo morati podizati cenu, ali zasad još uvek nećemo – kazao je Pelemiš.

Istakao je da u Bijeljini hleb od 500 grama košta 1,70 KM, dok od 700 grama 1,80 KM, a cena kifli je od 30 do 60 feninga.

– Zbog visokih cena svih proizvoda, većina pekara je odlučila da na neki način pomogne socijalno ugroženima pa su tako posle 19 časova odlučili da spuste cene svojih proizvoda za 50 odsto – kazao je Pelemiš.

Murisa Marić, izvršna direktorka Udruženja građana „Don“ Prijedor, ističe da pekari u Srpskoj nemaju nijedan razlog za podizanje cena.

– Oni su podizali cene svojih proizvoda kada god bi došlo do poskupljenja bilo čega u zadnjih godinu dana – kazala je Marićeva.

Istakla je da je ova situacija sa visokim cenama peciva postala suluda, te da je nezamislivo da kifla košta 0,70 KM.

– Mislim da njihove najave u ovoj zemlji sa ovo malo stanovnika zaista nemaju više smisla – kazala je Marićeva i dodala da su građani ti koji plaćaju ceh.

Milanka T. iz Banjaluke istakla je da je iznenađena novim cenama peciva, te je kroasan u pekari platila 2 KM, iako i dalje stoji cena 1,60 KM.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Envato


reklama