Obeležen Dan vranca

89

Treći “Vranac World Day” okupio je zemlje Zapadnog Balkana kako bi se proslavila ova autohtona sorta grožđa.

Ove godine, zajedničkim naporima Udruženja Vina Makedonije, Vinska akademije i udruženja Enologija, glavni događaj 5. oktobra proslavljen je u hibridnom formatu. Proizvođači vranca i njihovi uvoznici širom sveta organizovali su brojne promocije vina ove sorte i pridružili se onlajn događaju koji je održan uživo u više gradova regiona.

U okviru Svetskog dana vranca organizovane su panel diskusije i masterklasovi sa vinskim profesionalcima koji su istraživali vranac kao sortu, kao i njegov potencijal. Više od 20 vrhunskih vinskih profesionalaca, novinara, vinskih sudija, somelijera, vinskih fotografa i blogera, kao i brojnih ljubitelja vina, posetili su mnogobrojne proizvođače vranca šrom regiona. Cilj ovog događaja je da se u celom svetu slavi ova sorta sa svim njenim jedinstvenim karakteristikama i potencijalom, da se istraži i dovede na svetsku vinsku scenu i vinograde širom sveta, s obzirom na njene jedinstvene prednosti, poput njegove otpornosti na klimatske promene.

Govoreći o vrancu, predsednik Udruženja Vina Makedonije Svetozar Janevski napomenuo je da je ova regionalna inicijativa ključni deo puta ka osiguranju zasluženog mesta u svetskoj vinskoj industriji.

– Geografska rasprostranjenost vranca nije jedini razlog zajedničkog nastupa i promocije. Sve zemlje u regionu se suočavaju sa sličnim problemima u svojoj vinskoj industriji i pokušavaju da svoja vina promovišu na stranim tržištima. Ako se zajedno borimo za uspostavljanje vranca i drugih autohtonih sorti širom sveta, sve zemlje na Balkanu će imati koristi – rekao je Janevski.

Obeležavanje Svetskog dana Vranca započela je inicijativa udruženja Vina Makedonije 2019. godine kao pokušaj strateške promocije i pozicioniranja vranca na međunarodnoj vinskoj sceni.

Izvor: Vino&fino

Foto: Wikipedia


reklama