Obeležen Svetski dan vlažnih područja

28

U Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode održan je radni sastanak povodom obeležavanja Svetskog dana vlažnih područja – 2.februar.

Skup su u uvodnom delu pozdravili Nataša Sarić, v.d. direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i predstavnici suorganizatora: Dušan Španović, zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine, mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Jelena Dučić, načelnik odeljenja za biodiverzitet i nacionalni koordinator za Ramsarku konvenciju iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i Miloš Bibin, predstavnik upravljača SRP „Okanj bara“ iz Društva za zaštitu životne sredine „Okanj“ Elemir.

U radnom delu sastanka su saopštene tri prezentracije: „Novo Ramsarsko područje u Srbiji – Đerdap“, dr Rastko Ajtić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije, „Saradnja sa zainteresovanim stranama na unapređenju upravljanja vodnim režimom u SRP „Okanj bara“, dr Vesna Kicošev iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode i „Geoinformacione osnove upravljanja vodnim režimom u SRP „Okanj bara“, dr Minučer Mesaroš, vanredni profesor sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, PMF, Univerziteta u Novom Sadu.

Vlažna područja predstavljaju centre biološke raznovrsnosti i staništa raznovrsne, specifične flore i faune. Ona su od suštinskog značaja za opstanak retkih i ugroženih vrsta biljaka i životinja (ptica, riba, sisara…) koje svoj životni prostor nalaze u vodi ili kraj nje. Međutim, ova područja su izuzetno značajna i za čoveka, jer u mnogim aspektima neposredno utiču na njegov opstanak. Vlažna područja su od neprocenjive vrednosti za život i ekonomski razvoj na Zemlji.

Konvencija o zaštiti vlažnih staništa je usvojena 2. februara 1971. godine u iranskom gradu Ramsaru i obezbeđuje okvir za međunarodnu saradnju i aktivnosti na nacionalnom nivou sa ciljem očuvanja i racionalnog korišćenja vlažnih područja. Konvencija kao vlažna područja definiše: jezera i reke, podzemne izdani, bare, močvare, vlažna travnata područja, tresave, oaze, estuare, delte, mangrove, priobalna područja, koralne grebene, kao i lokalitete nastale aktivnošću čoveka, kao što su ribnjaci, pirinčana polja, vodne akumulacije i slatine.

Trenutno u Svetu postoji više od 2.400 Ramsarskih područja, površine od oko 255.000.000 hektara. U Srbiji imamo 11 Ramsarskih područja koja se prostiru na oko 130.525 hektara, a to su: „Obedska bara“, „Ludaško jezero“, „Carska bara – Stari Begej“, „Gornje Podunavlje“, „Slano Kopovo“, „Zasavica“, „Labudovo okno“, „Peštersko polje“, „Vlasina“, „Koviljsko petrovaradinski rit“ i „Đerdap“.

„Đerdap“ je poslednje područje koje je upisano na Svetsku listu međunarodno značajnih vlažnih područja u Srbiji 2020 godine.

„Vlažna područja i voda“ je tema Svetskog dana vlažnih područja za 2021. godinu. Ona naglašava doprinos močvara količini i kvalitetu slatke vode na našoj planeti. Voda i vodena staništa, močvare, povezani su u nerazdvojnom suživotu koji je od vitalnog značaja za život, naše blagostanje i zdravlje naše planete.

Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pixabay


reklama