Kalem grančice u voćarstvu

395

Kalem grančice za zasade voćaka uzimaju se iz sortimentskih zasada, koji su sastavni deo rasadnika, čija je vrednost vrlo velika, naročito zbog zagarantovanog identiteta sorte, kao i smanjenja troškova proizvodnje sadnica, jer se značajno smanjuju troškovi nabavke sadnica.

Takođe, smanjuju se troškovi oko nabavke kalem-grančica. Ove voćke nisu namenjene većem plodonošenju, pa se primenjuje posebna rezidba, kako bi dale što više grančica. Veoma je važno da kalem-grančice moraju odgovarati sorti, da ne bi kasnije nastali teško rešivi problemi.

U voćarstvu postoji prioritetno pravilo koje ukazuje da – za kalemljenje ne bi trebalo uzimati grančicu sa voćke čije plodove nisi video i okusio. Upotrebljavaju se samo jednogodišnje grančice. Vreme kad bi trebalo odsecati grančice zavisi od načina kalemljenja.

Za okuliranje na spavajući pupoljak grančice se odsecaju neposredno pred kalemljenje. Prilikom ovog izbora uklanjaju se liske, a peteljke ostaju. Kratkotrajno se čuvaju u vlažnoj krpi i u hladovini. Za ostale načine kalemljenja kalem grančice se odsecaju u periodu biološkog mirovanja. To je kalendarski period najkasnije do polovine januara.

Posle uzimanja sa stabala, kalem-grančice se do upotrebe čuvaju kako bi održale svežinu. Ovakve grančice moraju biti u svežem stanju, ali bi trebalo paziti da im se pupoljci ne razviju. Zato bi ih trebalo utrapiti u vlažan pesak i čuvati pri temperaturi od oko 3 stepena.

Kalem-grančice mogu se transportovati i na veću udaljenost. U ovom slučaju odabrane kalem-grančice trebalo bi zaroniti u rastopljeni tehnički parafin, zatim uviti u filter papir, malo navlažen, i staviti u kesu od polietilena. Na ovakav način spremljene grančice u putu mogu da izdrže 8-10 dana, uz sačuvanu svežinu. Posebno za kalemljenje oraha, kalem-grančice trebalo bi da budu dovoljno razvijene. To se postiže posebnom pripremom matičnih stabala. Matična stabla se redovno orezuju, i to kratko, da se dobije veliki broj izbojaka, koji će se upotrebiti za kalem-grančice.

Razvijeni letorasti koji će se upotrebiti za kalem-grančice nemaju začetke muških cvetova, a u tome je i značajan uspeh kalemljenja. Samim tim vrlo je korisno, a nekada i neophodno da rasadnici poseduju i matičnjake vegetativnih podloga, kao delove rasadnika, u kome se proizvode podloge na neki od vegetativnih načina.

Izvor: Mr Branko Tanasković, PSSS Čačak

Foto: Free Images


reklama