Objavljena zabrana sakupljanja zaštićenih vrsta flore i faune

137

Ministarstvo zaštite životne sredine za ovu godinu zabranilo je sakupljanje osam zaštićenih vrsta divlje flore i faune na teritoriji čitave države, a za pojedine vrste uvedena je zabrana u više upravnih okruga.

U naredbi ministarke Irene Vujović, objavljenoj u „Službenom glasniku“, navodi se da je na celoj teritoriji Srbije zabranjeno sakupljanje barske perunika (žuta perunika, divlja perunika), trepljastog kantariona (pljuskavica trepljasta), planinskog kantariona, rumelijskog kantariona (izdašljivica), crne čemerike (kinavke), medicinske pijavice, šumske kornjače i poskoka.

Na područjima upravnih okruga koji čine Vojvodinu zabrana se odnosi i na veprina (kostrika ili šimširika), jezičastu kostriku (veprina ili nepričac), oman (omanika ili devesilje).

Dodatno na području Sremskog upravnog okruga zabranjeno je sakupljanje sremuša (medveđi luk, cremoš).

Na području Vojvodine, te Podunavskog, Braničevskog, Borskog i Rasinskog upravnog okruga zabrana se odnosi i na zelenu žabu, malu zelenu žabu i veliku zelenu žabu.

Baštenski puž zaštićen je od sakupljanja na područjima Zapadnobačkog, Sremskog, Mačvanskog i Braničevskog upravnog okruga.

Šumski – sivi puž, te vinogradarski puž istu zaštitu uživaju na područjima Zapadnobačkog, Severnobačkog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog upravnog okruga i Južnobanatskog upravnog okruga.

Izuzetno, zabrana sakupljanja ovih vrsta ne odnosi se na zaštićena područja u kojima je planom odnosno godišnjim programom upravljanja zaštićenih područja, sakupljanje tih vrsta dozvoljeno, navodi se u naredbi.

Foto: Envato


reklama