Očaravajuća ukrasna ljubičasta detelina

1529

Malo ko može da ostane ravnodušan na lepotu ljubičaste deteline, za koju se veruje i da donosi sreću.

Poreklom iz Brazila, ljubičasta ukrasna detelina (Oxalis triangularis) pripada porodici Oxalidaceae, a svojim lepim i nežnim listovima i cvetovima (koji se zatvaraju tokom noći) osvaja i krasi ne samo naše domove već i terase, dvorišta i bašte.

Ljubičasta ukrasna detelina traži svetlost i vlažno zemljište.

Ukoliko je gajite u spoljašnjim uslovima, obezbedite joj svetlost, ali imajte na umu da joj prija temperatura oko 15 stepeni.

Mogu tolerisati i veće teperature, međutim mora se voditi računa, jer ako pređe 27 stepeni, listovi će klonuti i biljka neće biti sveža i lepa.

Zalivanje treba biti oskudno, što znači malom količinom vode s vremena na vreme.

Ukrasna detelina raste iz lukovica i razmnožava se njihovom deobom. Kao i ostale lukovice, i ova detelina ima periode mirovanja, a na kraju tog perioda možete da izvadite lukovicu iz zemlje, odvojite bočne čenove i da ih zasadite u odgovarajuću zemlju pa ćete dobiti nove biljke.

Biljke su otporne na bolesti, a od štetočina najčešće je napadaju biljnih vaši. Oxalis se može držati kao pojedinačna sobna biljka, ali se može saditi i u većim korpicama ili žardinjerama zajedno sa nekim drugim cvećem kao što su begonije.

Foto: Pixabay, davesgarden.com


reklama