Očekuje se dobar rod jabuka

107

Voćari bi za dve do tri sedmice trebalo da krenu u berbu jabuka, kojih ćemo, prema procenama, ove godine imati za pet do šest odsto više nego lane.

Ove sezone berba će malo kasniti zbog hladnog proleća, a suša i visoke temperature tokom leta nisu naudile jabukama jer na plantažama voćari primenjuju nove tehnološke postupke koji doprinose da ćudi klime ne smetaju voću.

Očekivanja su, kaže za “Dnevnik” ugledni stručnjak za voćarstvo profesor dr Zoran Keserović, da će naša zemlja ove sezone imati od 530.000 do 540.000 tona jabuka.

– I u svetu će biti više jabuka nego prošle godine. U Evropskoj uniji ovog voća biće za deset odsto više nego u berbi prošle godine – oko 11,1 milona tona, a samo iz Poljske, koja je veliki izvoznik jabuka, stiže 4,150 miliona tona. U Rusiji će ove godine biti 1,4 miliona tona jabuka, što je za 200.000 kilograma više nego prošle sezone, dok će u Kini u novoj berbi biti 43 miliona tona jabuka. Povećanje u prinosima biće kod mnogih sorti: gala, ajdared, jonagold, crveni delišes… – rekao je prof. dr Keserović.

On kaže da voćari ne bi trebalo da imaju dileme oko prodaje novog roda van granice naše zemlje ako kupci plaćaju od 30 evrocenti i iznad toga za kilogram jabuka na veliko.

– Ukoliko cena bude što iznad 30 – 35 evrocenti, sve treba odmah prodavati – kazao je prof. dr Keserović i naveo da jabuke sorte gala, čija je berba u toku, imaju sada odličnu cenu na veliko jer je kilogram 50 do 55 evrocenti.

Ovaj savet upućuje, ističe Keserović, jer je prošle sezone ostalo dosta neprodatih jabuka, zbog čega voćari nisu dobro finansijski prošli pošto su u iščekivnju bolje cene na veliko na kraju jabuke prodavali za industrijsku preradu budzašto, za samo šest do osam dinara po kilogramu.

– Za to nisu krivi samo proizvođači već i Pravilnik o evidenciji izvoznika voća i povrća koji previđa uslove koje više ne mogu da ispune izvoznici koji su se bavili izvozom i transportom voća u inostranstvo – ističe Keserović.

Pravilnik je zbog strogih kriterijuima izbacio iz posla mnoge veletrgovce, a oni malobrojni, koji su ispunjavali uslove iz Pravilnika, fizički nisu uspevali da odgovore potrebama prodavaca, zbog čega su voćari morali dugo da čekaju na transport.

Prof. dr Keserović ističe da voćari sada imaju velike mogućnosti za izvoz i to ne samo na rusko tržište, već i da proizvod mogu prodavati na tržišta na Bliskom istoku, Aziji, Skadinaviji, Velikoj Britaniji, Italiji i drugim zemljama.

O novoj sezoni u “Polino agrar” u Jasku u Sremu su uzdržani. Rod jabuka je rekordan, ali je pred proizvođačima teška godina jer jabuke treba prodati.

– Svuda su ove godine jabuke dobro rodile, biće ih puno i biće potrebno dosta truda oko plasmana van Srbije – kaže Andreja Stanarević iz “Polino agrara” i dodaje:

– Mi smo uspeli lanjski rod da prodamo u Rusiju, Hrvatsku i Sloveniju, ali ima dosta voćara koji nisu u tome uspeli.

On je kazao da bi voćarima odgovaralo da kilogram novih jabuka košta 50 dinara na veliko, odnosno 42 evrocenta.

– Gala je imala odličnu cenu sve do skoro, ali kako berbaove sorte napreduje, vrednost novog roda se spušta – navodi Stanarević.

Za razliku od jabuka, čija se berba tek očekuje, kruške su već obrane. Prof. dr Zoran Keserović kaže da smo ih ove godine imali manje za 20 do 25 odsto u odnosu na lane, ali da je rod slabiji i u Evropi za oko 20 odsto.

– Lane smo imali oko 60.000 tona krušaka, a ove godine smo ubrali oko 45.000 tona. Za domaće potrebe treba nam od 20.000 do 25.000 tona, a ostalo prodamo van Srbije – kazao je prof. dr Keserović i naglasio da su kruške imale dobru cenu na veliko, odnosno da su se prodavale za malo ispod evra.

Izvor: Dnevnik

Foto: Unsplash


reklama