Očekuje se rod pšenice od tri miliona tona

25

Žetva pšenice počela je prošlog vikenda i biće gotova za sedam dana.

Pšenica je zasejana na površini od 595.000 hektara i očekuje se rod od tri miliona tona, izjavila je za Tanjug predsednica Udruženja „Žita Srbije“ Sunčica Savović i navela da je to za 300.000 tona više nego prošle godine.

– Žetva pšenice je u toku, počela je prošlog vikenda, ono što za sada znamo jeste da su prinosi izvanredni, u Vojvodini se kreću od šest do osam tona po hektaru, a što se tiče kvaliteta i prinosa po regionima, još je premalo uzoraka na kojima je urađena analiza da bismo imali pravu sliku – rekla je Savović.

Ona kaže da su vremenske prilike idealne za žetvu pšenice, te se očekuje da će biti završena za sedam dana, dok, ukazuje, ove visoke temperature nisu idealne za kulture kao što su kukuruz i soja.

Savović navodi da se ove godine prinosi pšenice na nivou zemlje očekuju iznad pet tona po hektaru, dok su prošle godine bili 4,7 tona.

Ona je istakla da milion i po tona pšenice zadovoljava domaće potrebe i dodaje da će od novog roda Srbija imati viškove od milion i po tona za izvoz.

Savović napominje da sve što ne bude izvezeno, ostaće na zalihama za narednu godinu.

Navela je da je Srbija u ovu godinu ušla sa pšenicom na zalihama malo manjom od 300.000 tona.

Foto: Unsplash


reklama