Ocenjivan kvalitet mleka i mlečnih proizvoda za predstojeći novosadski Poljoprivredni sajam

25

Stručna komisija za ocenjivanje kvaliteta mleka i proizvoda od mleka, uoči Međunarodnog poljoprivrednog sajma, vrednovala je više od 120 pristiglih uzoraka, koje je prijavio 31 učesnik.

Uzorci su stigli iz Srbije i regiona, a ocenjuje se kvalitet konzumnog mleka, fermentisanih proizvoda od mleka, sirevi. Ono što je novina ove godine su proteinski napici sa različitim ukusima, a cilj ocenjivanja kvaliteta proizvoda od mleka je razvoj proizvodnje, unapređenje i inoviranje poljoprivredne i prehrambene industrije, kao i snabdevanje tržišta kvalitetnim namirnicama.

Kod svakog uzorka gledao se njegov izgled, boja, konzistencija. Kod sireva je bitan presek, testo, a ocenjivao se miris proizvoda, dok najveći broj poena donosio ukus, rekla je predsednica Komisije za ocenjivanje kvaliteta mleka i proizvoda od mleka prof. dr Ksenija Čobanović i dodala da se vodilo računa i da li je proizvod ukusom prihvatljiv i potrošaču.

Komisiju za ocenjivanje činili su priznati međunarodni stručnjaci iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Dobitnicima će priznanja biti uručena na svečanostima tokom priredbe, a šampionima ukazana posebna čast na Večeri šampiona.

Foto: Novosadski sajam


reklama