Od početka godine Fitosanitana inspekcija donela 212 rešenja o zabrani uvoza

14

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, prilikom kontrole robe na graničnim prelazima, od početka godine donela je 212 rešenja o zabrani uvoza, dok je u tri pošiljke utvrđeno prisustvo genetički modifikovanih organizama.

Kako kažu u resornom ministarstvu, prilikom kontrole voća i povrća, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, otkriveno je da u 17 pošiljaka ima prekomernih ostataka sredstava za zaštitu bilja i teških metala. Ta roba je uništena ili vraćena.

– Analize su rađene na voću, južnom voću i povrću i sve što nije bilo ispravno je uništeno – tvrde u Fitosanitarnoj inspekciji.

Ipak, nepoznato je o kom voću, povrću i bilju je reč. U Fitosanitarnoj inspekciji kažu da je prošle godine, na graničnim prelazima, obavljena kontrola 80.063 pošiljke bilja, biljnih proizvoda, sredstava za zaštitu i ishranu bilja.

– Tokom 2020. godine granični fitosanitarni inspektori su doneli 337 rešenja o zabrani uvoza, jer pošiljke nisu bile u saglasnosti sa zakonskom regulativom – naveli su u Ministarstvu poljoprivrede i dodali:

– Prilikom službenih kontrola pošiljaka bilja i biljnih proizvoda rađene su i analize na prisustvo genetički modifikovanih organizama, kod proizvoda za koje je poznato da postoje GM.

U dva slučaja su doneta Rešenje o zabrani uvoza. Kod kontrole voća, južnog voća i povrća na ostatke pesticida i teških metala, kod 48 pošiljaka utvrđene su nepravilnosti. One su uništene ili vraćene.

Početkom ove godine, Granična fitosanitarna inspekcija Srbije je vratila pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije, zbog prisustva kancerogenog etilen-oksida. To nije bio kraj, etilen-oksid nedavno je pronađen i u sladoledima “M&M”, “Snikers”, “Baunti”i “Tviks”, pa su povučeni iz prodaje u našoj zemlji.

Poslednja kontrola fitosanitarne inspekcije pokazala je da od 640 uzoraka i kontrolisanih parcela, na 29 njiva pronađena genetički modifikovana soja. Nekada je Mačva prednjačila kada je reč o uzgoju modifikovane soje, a sada je ima u svim krajevima.

Stručnjaci u Srbiji objašnjavaju da se GM soja najviše uzgajala u Mačvi, Sremu i Banatu. Poljoprivrednici je uglavnom koriste za ishranu stoke, jer je vrlo teško, gotovo nemoguće, da prođe kontrolu u otkupnim centrima.

Izvor: Novosti, alo.rs

Foto: Pexels


reklama