Održan 10. „Dan Suvače“

53

Narodni muzej u Kikindi organizovao je desetu jubilarnu manifestaciju pod nazivom „Dan Suvače“.

Članice Udruženja žena „Sunce“ iz Padeja, ovogodišnjeg sela koje je bilo domaćin programa, predstavile su svoje tradicionalne rukotvorine, a posetioci su imali priliku da, pored gastronomskih specijaliteta, nauče nešto novo o kikindskom mlinu na suvi, odnosno konjski pogon. Manifestaciju je posetio i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

– Uvek me raduje ideja da se ovakvim manifestacijama predstave kultura i običaji svih naroda koji se nalaze na području našeg grada. Ove godine je domaćin selo Padej u opštini Čoka, ali to je sve severni Banat, isti mentalitet, slična kuhinja, sve ono što smo imali prilike da probamo i na šta smo svi mi odavno veoma ponosni – rekao je Lukač.

Desetu jubilarnu manifestaciju obeležilo je gostovanje Udruženja žena iz Padeja, mesta odakle je donet drveni materijal za igradnju Suvače.

– Zahvaljujući brojnim programima koje organizujemo, Suvača je odavno poznata na turističkoj mapi naše zemlje. Domaćin nam je Padej iz razloga što je 1899. godine kompletna drvena konstrukcija Suvače donesena iz tog sela u Kikindu gde je funkcionisala sve do 1945. godine – podsetila je Slavica Gajić, viši kustos etnolog Narodnog muzeja Kikinda.

Poseban gastronomski program bio je posvećen langošu.

– Svakog decembra za Mikulaš pravimo langoš za celo selo, tako da su svi meštani uključeni u pravljenje langoša, odnosno mekike. Langoš je naša lepa tradicija koju negujemo i naš brend koji čuvamo – dodala je Dragica Radanov, predsednica Udruženja žena „Sunce“ iz Padeja.

A „Sunce“ je u opštini Čoka jedno od najaktivnijih udruženja.

– Padej i Suvača su usko vezani, s obzirom na to da se jedan veliki deo sela nalazi u objektu, što je nama vrlo važno i drago. Naša opština dosta ulaže u sva udruženja, kako sportska, tako i kulturna, jer nam je želja da sačuvamo tradiciju. Mala smo sredina, ali uprkos brojnim problemima u oblasti demografije, trudimo se da zadržimo mlade – objasnila je Stana Đember, predsednica opštine Čoka.

Foto: Grad Kikinda


reklama