Održan Dan polja kompanije „Bayer“

13

Dan polja kompanije „Bayer“ održan je na oglednom polju Agrodinamike d.o.o u Sirigu. Bila je to prilika da se 16. put okupe proizvođači kako bi se upoznali sa novinama koje ova kompanija ima da im ponudi, odnosno da se na licu mesta uvere kako nova rešenja i nove tehnologije izgledaju u stvarnosti na proizvodnim parcelama.

Nebojša Marjanović, teritorijalni menadžer kompanije „Bayer“, poželevši dobrodošlicu učesnicima podsetio ih je da ova kompanija veliku pažnju poklanja uvođenju inovacija u proizvodnju.

Vredno pomena svakako je da su u ovoj godini na tržište plasirali pet novih hibrida kukuruza i dva nova hibrida uljane repice.

Istakao je da je u planu da se uvede i nekoliko novih sredstava za zaštitu bilja, zatim u planu je rad na uvođenju digitalnih tehnologija kao i novih tehnologija u zaštiti šećerne repe, ali i rad na konceptu integralnog suzbijanja korova IWM.

Uvođenje inovacija u proizvodnju ima za cilj da se proizvođači bolje upoznaju s problemima kojima se svakodnevno susreću, ali i s rešenjima kako mogu da ih prevaziđu.

I u ataru Siriga na proizvodnim parcelama Agrodinamike sezona je bila teška poput drugih lokaliteta. Izražen je nedostatak padavina u vreme kada su usevu bile baš potrebne. Zato su ovi ogledi realna slika problema s kojima se naši proizvođači susreću u praksi.

Nikola Radović, stručnjak kompanije „Bayer“, koji je vodio oglede, istakao je da je kompanija kroz ove oglede predstavila sve svoje najvažnije segmente – suzbijanje korova u usevu šećerne repe, suzbijanje korova u kukuruzu, tehnologija zaštite strnih žita, kao i genetiku hibrida kukuruza, odnosno novih hibrida.

Osvrćući se na ovogodišnju sezonu, Radović je istakao da je svima bila teška. Ni ovu lokaciju nisu mimoišle vremenske neprilike. Izražen je bio nedostatak padavina pogotovo u februaru, martu, aprilu, odnosno deficit padavina je bio između 25 odsto i 70 odsto u odnosu na desetogodišnji prosek. Zato je u takvim uslovima bilo izazovno postaviti oglede, ali zahvaljujući odličnim proizvodima, adekvatnoj agrotehnici u tome se uspelo.

Ogled u Sirigu je potvrdio da s pravilnim izborom hibrida, pravovremenim izborom i primenom zaštitnih sredstava i u ovako nestabilnim uslovima moguće je ostvariti stabilne i visoke prinose, što i jeste bio cilj Dana polja komapanije „Bayer“.

Foto: T. Gnip/Poljoprivrednik


reklama