Održan Otvoreni dan Ploutos projekta

27

Na Karinom salašu u Srbobranu održan je Otvoreni dan Ploutos projekta u okviru kog su predstavljeni rezultati FoodSHare platforme koja je omogućila brzu i jednostavnu distribuciju viškova hrane humanitarnim organizacijama, učesnicima poljoprivredno-prehrambenog sektora i društvenim zajednicama na transparentan i pristupačan način.

Platformu je pre 2 godine razvilo Udruženje za inovacije i preduzetništvo Foodscale Hub, a do sada je putem platforme distribuirano oko 185 tona hrane, a okupila je više od 150 registrovanih korisnika u Srbiji i Severnoj Makedoniji. Povezivanjem farmera, proizvođača hrane, banaka hrane, potencijalnih donora, volontera i humanitarnih organizacija, platforma ima transformativnu moć i pomaže u rešavanju problema bacanja hrane, podstiče na društvenu odgovornost, negujući u isto vreme zajednicu i planetu.

– Drago nam je što smo ovim događajem proširili našu zajednicu, okupili saradnike i predstavili rezultate platforme njima i novim potencijalnim korisnicima. Važno je biti aktivni deo rešenja i uticati na smanjenje bacanja hrane. Zahvaljujući našim partnerskim organizacijama i korisnicima platforme, FoodSHare sada ima dubok socijalni, ekonomski i ekološki uticaj, jer preusmerava kvalitetne viškove hrane do zainteresovanih strana i socijalno ugroženog stanovništva, omogućava brže i efikasnije poslovanje, a manje se zagađuje životna sredina – kažu iz Foodscale Hub-a.

FoodSHare platforma okuplja više od 90 humanitarnih organizacija u Srbiji i Severnoj Makedoniji, a neke od njih su Crveni krst Vojvodine, Banka hrane Beograd, Banka hrane Vojvodine, Crveni krst Obrenovac, Crveni krst Čukarica i mnogi drugi. Vrednost donirane hrane koja je do sada distribuirana iznosi više od 300.000 evra.

FoodSHare platforma je nastala u okviru evropskog projekta Ploutos i jedan je od 11 pilot rešenja širom Evrope koji imaju za cilj da reše brojne izazove u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Projekat je finansiran iz programa Evropske unije za istraživanje i inovacije – Horizont 2020.

Ukoliko kompanije, prodavci, farmeri, humanitarne organizacije i druga pravna lica, kao i volonteri žele da podrže ovu društveno odgovornu inicijativu, lokalnu zajednicu, kao i da učestvuju u očuvanju životne sredine i podršci ugroženima, mogu se registrovati na platformi, a korišćenje svih funkcionalnosti u potpunosti je besplatno.

Foto: Foodscale Hub, Envato


reklama