Održan stručni skup „Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj analize komponente hraniva na farmama”

37

U organizaciji Privredne komore Srbije – Regionalne privredne komore Južnobačkog upravnog okruga i Kompanije Sano – Savremena ishrana životinja DOO iz Novog Sada, u Bečeju je održan stručni skup „Savremene tehnologije proizvodnje silaže i značaj analize komponente hraniva na farmama”.

Na stručnom skupu predavači su bili dr.sc. Manfred Schönleben, direktor poslovnog razvoja iz Savezne Republike Nemačke i Pero Gnjidić, ekspert za govedarstvo za Sano Jugoistočnu Evropu, iz Republike Hrvatske, a aktivno učešće uzeli su farmeri koji se bave govedarskom proizvodnjom – uzgajivači muznih grla i uzgajivači tovnih rasa.

Konstruktivni dijalog vodio se oko mera koje je neophodno preduzeti u cilju rešavanja problema prisustva mikotoksina, posebno aflatoksina, u hrani za životinje (sa posledicom prisustva M1 u mleku). Takođe, predložena je nabavka pokretnih laboratorija sa mogućnostima brzog ispitivanja ovih štetnih supstanci, koja bi farmerima bila od pomoći, jer i travna silaža, kao i kukuruzna, može sadržati aflatoksine.

Kompanija Sano – savremena ishrana životinja DOO je jedna od članica Odbora Grupacije proizvođača hrane za životinje u Privrednoj komori Srbije, koja se odazvala pozivu da na temu mikotoksina (aflatoksina) u hrani za životinje održi edukativno predavanje i svoja iskustva podeli sa primarnim proizvođačima.

Foto: Envato


reklama