Održana „Kucurska žetva“ u slavu novog roda i hleba

63

Nizom dobro osmišljenih programa za posetioce svih generacija, radionicama, pozorišnim predstavama, etno izložbama, zatim multimedijalnom večeri i kulturno-umetničkim nastupima, u Kucuri je održana dvodnevna, tradicionalna manifestacija „Kucurska žetva“.

Ove godine u centru pažnje bilo je obeležavanje 260 godina od doseljenja Rusina u Kucuru, kao i susret mladih.

Zamenica predsednika opštine Vrbas Tijana Aleksić istakla je da „Kucurska žetva“ ne slavi samo uspešno okončanje ovogodišnje žetve, već slavi rađanje novog roda žita i novog hleba.

– Tradicionalna „Kucurska žetva“ nije samo lokalni praznik. Ona je biser u besprekornom snopu klasja raznolikosti naše opštine i naše Srbije. Slaveći budućnost mi odajemo počast generacijama predaka, koje su proslavljale hleb kao najlepši dar plodne vojvođanske zemlje, kao najveću radost i najvrednije bogatstvo. Slavljenjem nasleđa prošlih generacija koje su u srž svog i našeg bića utkale univerzalne vrednosti – predanost, marljivost, slobodu, požrtvovanje – naša opština je uspela da se razvije, održi, ojača i izraste u zajednički dom mnogih nacija, koje složno žive, u komšijskoj i bratskoj ljubavi i skladu – rekla je Tijana Aleksić i naglasila da je „Vrbas ponovo počeo ubrzano da se razvija u nastojanju da povrati epitet Olimpa u ravnici“.

– Naš budžet je iz godine u godinu sve veći. Rekonstruišemo škole, vrtiće, domove zdravlja, domove kulture, sportske terene, igrališta, atarske puteve, gradimo infrastrukturu, unapređujemo podršku porodici i deci – dodala je Alesićeva.

Foto: Opština Vrbas


reklama