Održane 6. „Iđoške đakonije“

51

Udruženje „Vreteno“ iz Iđoša organizovalo je „Iđoške đakonije“, koje su šesti put održane u centru sela.

Manifestacija je ove godine okupila veliki broj takmičara koji su se nadmetali u kuvanju paprikaša od iđoškog petla, kao i u pravljenju starinskih kolača. Manifestaciji, koju su obogatili gosti iz Kikinde i okoline, Padeja, Ostojićeva, Bačkog Petrovca, Laćarka, Niša i Bratunca iz Republike Srpske, prisustvovao je i Bogdan Tasovac, sekretar Sekretarijata za javne službe, udruženja građana i verske službe Grada Kikinde.

– Bila je ovo prilika da posetioci probaju čuvene iđoške krofne, izvrstan paprikaš od iđoškog petla, ali i da pogledaju razne rukotvorine kao i originalne peškire sa tradicionalnim motivima – rekao je Tasovac.

Manifestacija je održana šesti put, a program obogaćen kulturnim, zabavnim i gastronomskim sadržajima.

– Upriličili smo izložbu obrednih peškira na kojoj je učestvovalo više od 40 učesnika. Na takmičenju u kuvanju pilećeg paprikaša učestvovalo je 16 ekipa, a domaćice su se nadmetale i u pravljenju starinskih kolača. Pored toga, organizovali smo i etno-bazar na kom su svoje proizvode predstavila udruženja iz mnogih krajeva naše zemlje i Republike Srpske, tako da se manifestacija proširila, a ima i međunarodni karakter – dodala je Brankica Mikalački, predsednica Udruženja „Vreteno“ iz Iđoša.

Foto: Grad Kikinda


reklama