Održavanje travnjaka

35

Na travnjacima se može javiti veći broj štetočina koje predstavljaju opasnost za rast i razvoj biljaka i kvare estetiku travnatih površina, pa je potrebno dobro se upoznati sa njihovim delovanjem i suzbijanjem.

lush_lawn

Larve insekata su najčešće štetočine na travnjacima. Žive u zemljištu i hrane se korenjem trave. Oštrije zime doprinose smanjenju njihovog broja, a blage njihovom jačem napadu tokom vegetacije. Najzastupljenije su larve dugonogih komaraca i gundelja. Pošto se hrane korenjem trave biljke žute i dolazi do njihovog sušenja. Jedan od pokazatelja većeg prisustva larvi gundelja, odnosno, grčica je masovna pojava ptica na travnjaku koje se njima hrane pa i one  dodatno nanose štetu.

Rovci žive u hodnicima koje kopaju u plodnim humusnim zemljištima kao i u lakim peskovitim zemljištima. U stanju su da naprave velike štete tako što pregrizaju koren ili nadzemni deo biljke. Ukoliko se primete plitki kanali širine prsta po površini zemljišta to je siguran znak da su prisutni pa treba reagovati na vreme i primeniti insekticide.

Puževi se takođe često javljaju na travnjacima. Hrane se listovima trave i tako nanose štetu. Ukoliko je manja površina travnjaka mogu se mehanički ukloniti sakupljanjem ili tretirati limacidnim sredstvima u vidu granula.

Mravi mogu napraviti štetu pravljenjem mravinjaka pa kvare estetiku travnjaka. Međutim oni se najčešće javljaju na loše održavanim travnjacima pa se kao osnovna mera borbe smatra redovno i uredno održavanje travnjaka tokom cele vegetacije.

Gliste, iako su korisne životinje, mogu napraviti velike štete jer izbacuju grumenčiće zemlje i kvare estetiku travnate površine a mogu i mehanički oštetiti koren biljaka. Pored toga otežavaju košenje trave od proleća do jeseni a ukoliko je topla jesen prave problem sve do kraja tog godišnjeg doba. Najvažnija mera borbe je redovno uklanjanje pokošene trave, dodavanje peska i uree čime se snižava pH vrednost zemljišta.

Krtice se uglavnom javljaju tamo gde ima dosta glista i larvi insekata kojima se one hrane. U potrazi za hranom kopaju hodnike ispod površine zemljišta i izbacuju zemlju na površinu. Najvažnija mera borbe je direktno vezana sa redovnim održavanjem travnjaka i sprečavanjem namnožavanja glista i grčica. Ukoliko se pojave gomilice zemlje na travnjacima potrebno ih je poravnati (ili crevom i vodom vratiti zemlju u otvore) i zasejati novom travom.


reklama