Ogroman pad potrošnje piva u EU tokom 2020. godine

8

Potrošnja piva naglo je opala širom Evrope 2020. godine pošto su zatvoreni barovi i restorani kako bi se sprečilo širenje virusa korona.

U poređenju sa 2019. godinom, ukupan obim prodaje piva u 2020. godini opao je za neto 34 miliona hektolitara, ili devet odsto, prema podacima organizacije „Pivari Evrope“.

Evropsku ugostiteljsku industriju posebno su pogodile mere za zaustavljanje širenja pandemije virusa korona, padom potrošnje piva od 42 odsto, sa 126 miliona hektolitara na oko 75 miliona hektolitara.

Maloprodajna prodaja piva porasla je neznatno, ali nedovoljno da nadoknadi gubitke, rekli su iz te organizacije.

Radna mesta, takođe, postala su žrtva pandemije prošle godine, sa više od 800.000 izgubljenih u čitavom lancu snabdevanja pivske industrije.

To predstavlja trećinu svih radnih mesta u tom sektoru, sa padom sa 2,6 na 1,8 miliona. Najveći gubici radnih mesta zabeleženi su u ugostiteljstvu, mada je, takođe, pogođena i distribucija.

I prodaja nemačkog piva je opala tokom pandemije i to na istorijski nizak nivo. Pivare su prošle godine prodale 8,7 milijardi litara, 5,5 odsto manje nego 2019. godine, saopštio je Federalni zavod za statistiku u februaru.

Foto: Unsplash


reklama