Ogroman uspeh ovogodišnjeg sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

18

Direktor Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajta ocenio je da je ovogodišnji Sajam vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ bio uspešan iznad očekivanja.

Rajta je istakao i izuzetno dobar kvalitet vina iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

– Od 800 etiketa koje su bile na takmičenju, izdvojili smo 545 etiketa, što nam govori da vina sa Balkana imaju veliki kvalitet i da će ta vina biti veoma tražena. O tome su govorili eminentni ocenjivači i stručnjaci koji su jedni od najboljih na svetu. Pokazali smo da na Balkanu, a posebno u Srbiji, imamo vina za velike događaje i to me posebno oduševljava, jer smo podigli kvalitet – rekao je Rajta za Tanjug.

Vina koja su pobedila su: iz Srbije „Erdevik“, iz Severne Makedonije „Tikveš“, a iz Albanije „Duka“.

– To su njihove dobre vinarije, nagrađene vinarije i kod Albanaca je bilo baš teško. Tu su baš milimetri odlučivali ko će da pobedi. Što se tiče našeg pobednika, i tu je bilo teško – naveo je Rajta.

Naglasio je da ceo region napreduje u kvalitetu i da se sadi mnogo vinograda.

Što se tiče posete sajmu „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, Rajta kaže da je bila iznad očekivanja.

– Ove godine nismo očekivali da će biti toliko velike gužve. Svi posetioci i gosti koji su došli na ovaj sajam izrazili su svoje oduševljenje i nisu mogli da pretpostave da će sve ovako lepo izgledati, glamurozno, da će moći da probaju toliki izbor vina, ne samo sa Balkana, nego i iz celog sveta – rekao je Rajta.

Dodao je da je teško reći tačno koliko je posetilaca bilo na sajmu, da se ti podaci još uvek broje, ali da je odziv posetilaca veoma veliki.

Ističe da mu je drago što su imali tako dobar tim koji je uspeo da uradi veliku i vrednu stvar za Beograd, Srbiju, ali i celi Balkan i za vinarsku industriju.

Kako je kazao, na sajmu je bilo više od 3.000 zakazanih poslovnih sastanaka i, prema procenama koje je on dobio u razgovoru sa vinarima, većina njih je napravila dobar posao.

– Oni su to uradili na razuman način i to drže za sebe. Ali ne samo vinari, tu su i proizvođači rakije koji su takođe imali dobre poslovne sastanke i kontakte, pa će u narednom periodu moći da obave posao, što je bio naš cilj i fokus. Mi smo se fokusirali na dolazak svih relevantnih kupaca iz celog sveta. To je najvažnije za ovaj sajam i sigurno ćemo videti prve rezultate za nekoliko meseci – smatra Rajta.

Foto: Tanjug


reklama