Oko 70 odsto poljoprivrednog budžeta izdvaja se za stočarsku proizvodnju

41

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je u Kragujevcu da je budžet za subvencije u poljoprivredi, posle rebalansa budžeta u skupštini, iznosti blizu 42 milijarde dinara, što je više za oko 4,9 milijarde.

Nedimović je kazao da državne subvencije najviše koriste stočari, gotovo 70 odsto budžeta.

– Zahvaljujući subvencijama, uvećava se stočni fond – rekao je ministar i naveo kao pozitivan primer porast broja ovaca u 2020. godini za 108.000 u odnosu na 2019. godinu.

On je kazao da su za ovce i koze subvencije u Srbiji najveće u Evropi i da EU ima dva puta manje po umatičenom grlu.

Prema njegovim rečima, broj rešenja za mere ruralnog razvoja, koje izdaje Uprava za agrarna plaćanja, iz godine u godinu se povećava za 20 do 30 odsto, a radi se o oko 170.000 različitih rešenja.

Nedimović je kazao da je u 2020. godini iznos za subvencije bio 408 miliona dinara i primljeno je 6.609 zahteva.

– Sve subvencije za 2019. godinu su u potpunosti isplaćene. Za 2020. godinu, ono što je ostalo za stočarstvo – što je bilo na dopunama vezano za mehanizaciju koja se tiče biljne proizvodnje, biće isplaćene u narednih 15 dana – rekao je Nedimović.

On je kazao da poljoprivrednici na području Kragujevca subvencije koriste za stočarstvo, voćarstvo i cvećarstvo.

– Sa Kragujevcem imamo jedan problem, kao i sa drugim gradovima koji su orijentisani na industriju. Tu moramo mnogo da promovišemo sistem subvencija i da pokušamo da od malih proizvođača napravimo srednje, a od srednjih velike. To je glavna naša strategija – rekao je Nedimović koji je posetio nekoliko gazdinstva u selima na području Kragujevca.

On je najavio da će u ovoj godini biti raspisani i novi konkursi za subvencije za vinarije i destilerije.

– Sistem subvencija se odnosi na izgradnju objekata, degustacionih sala opremu za vinarstvo i destilerije i podizanje zasada – rekao je Nedimović, prilikom posete vinariji „Art wine“ u Grošnici koja je korisnik državnih subvencija, i dodao:

– Nama je kao državi cilj da imamo 800 do 1.000 hektara svake godine novih vinograda, a područje Kragujevca je idealan prostor za to.

Foto: kragujevac.rs


reklama