Okolina Blaca idealna za organsku proizvodnju malina

67

Porodica Dragan iz sela Rašice iskoristila je sve prirodne potencijale blačkog kraja i u delovima netaknute prirode, okruženim šumovitim proplancima, podigla malinjak na površini od 70 ari.

Proizvodnjom malina porodica Dragan počela je da se bavi 2015. godine, a prvi malinjak podignut na nadmorskoj visini od 900 metara sada je u punom rodu. Berba će, kako kažu, krenuti za desetak dana i po kvalitetu i prinosu biće ovo jedna od boljih godina. Ove godine očekuju prinos od oko tri tone, a očekuje se i dobra otkupna cena ovog voća. Na njihovom imanju zastupljena je sorta crni vilamet koja se odlično pokazala u procesu organske proizvodnje koja je ovde zastupljena.

Do malinjaka porodice Dragan ne stiže se lako jer do njega vodi pet kilometara planinskog puta gde jedino terenska vozila mogu da prođu, ali u ovom skrivenom predelu krije se pravi raj za organsku proizvodnju voća gde se uz malo tretiranja dobijaju zdravi i kvalitetni proizvodi voća.

Dok čekaju da uzre plodovi organske maline i krene prva ovogodišnja berba, porodica Dragan privodi poslednje pripreme jer očekuju da će ona doneti kvalitetne i berićetne prinose. Porodica Dragan, ima i oko 1.000 stabala šljiva, a planovi ka proširenju organske maline prioritet su za naredni period.

Inače, pod malinom na teritoriji blačke opštine je oko 10 hektara površine.

Izvor: Topličke vesti

Foto: Free Images


reklama