Okončana sadnja vetrozaštitnog pojasa na periferiji Mokrina

13

Na potezu od Mokrina prema Padeju završena je sadnja vetrozaštitnog pojasa.

Višestruki će biti značaj posađenih 15.500 mladica hrasta lužnjaka. Ovaj deo Mokrina ranije je ružila deponija. Prostor je rekultivisan, a kad stabla ojačaju, poslužiće i da divljač ima stanište. Vetrozaštitni pojas je formiran na površini od 14 hektara.

– Za ovaj značajan ekološki posao, 12,4 miliona dinara opredeljeno nam je na konkursu Ministarstva za zaštitu životne sredine. Resorno ministarstvo podržavalo nas je i prethodnih godina, a ove nameravamo da konkurišemo za sredstva za vetrozaštitni pojas od Mokrina do fazanerije „Mlaka“ gde je potrebno oko 9.000 sadnica – izjavio je Stevan Iličić, član GV Kikinde za ekologiju i dodao da je posao podizanja vetrozaštitnog pojasa, na ovoj lokaciji, poveren iđoškom rasadniku „Vikumak“, koji je u obavezi da u naredne dve godine održava sadnice hrasta lužnjaka.

– Apelujem na meštane Mokrina, a naročito stočare i poljoprivrednike, da sačuvaju ove mladice. Sadnice su stare između tri i četiri godine i imaju od 1,5 do dva metra visine – rekao je Radivoj Lagundžin, vlasnik rasadnik „Vikumak“ i pojasnio suštinski značaj ovog vetrozaštitnog pojasa:

– Zaštitiće domaćinstva od hladnih severnih vetrova. Kako u ovom delu atara nema šume, vetar odnosi plodni sloj zemljišta sa njiva, a vetrozaštitni pojas će sprečiti eroziju.

Ranijih godina, u okolini Kikinde, na nekoliko lokacija formirani su vetrozaštitni pojasevi i zasađeno oko 7.800 sadnica, najviše kod Banatske Topole.

Foto: kikinda.org.rs


reklama