Ophraella communa – prirodni neprijatelj ambrozije

129

Lisna buba ambrozije, Ophraella communa, vodi poreklo iz Severne Amerike. Spada u red Coleoptera, familija Chrysomelidae. Registrovana je prvi put u Evropi u Italiji 2013. godine, u Švajcarskoj 2014, Sloveniji 2017, Hrvatskoj 2019 i 2020 godine u našoj zemlji.

Ona je prirodni neprijatelj ambrozije i potencijalni agens u biološkoj kontroli invazivne korovske vrste Ambrosia artemisiifolia, što je od izuzetnog značaja s obzirom na to da se polen ambrozije smatra najačim alergenom koji je do sada otkriven.

Lako se širi, jer ima mogićnost leta i do 70 km. Oligofagna vrsta, napada i biljke iz fam. Asteracae. Najveće štete prave larve na listovima ambrozije. Registrovana je pojava položenih jaja i na divljem suncokretu, ali je mala brojnost jaja od 1-2 u grupi. U kombinaciji samoniklog suncokreta i ambrozije, ova lisna buba uvek bira ambroziju. Imaga prave štete na stabljici amrozije.

Na području Vojvodine registrovano je 3-5 generacija što je sasvim dovoljno za suzbijanje i smanjenje potencijala ambrozije, jer pravi štete i uništava je pre nego oformi polen.

Istraživanja koja su rađena na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu pokazala su da su jedinke lisne bube koje su postavljene uz gajenu ambroziju u saksijama, u potpunosti pojele između 4-12 biljaka. Ovaj insekt predstavlja prirodnog neprijatelja ambrozije i potencijaslnog agensa u biološkoj kontroli ambrozije.

Izvor: dipl. inž. Slađana Gavrilović, PSSS Valjevo

Foto: Wikipedia


reklama