Opstanak govedarstva moguć samo uz subvencije

298

U Kovilju je, prema navodima meštana, pre 15 godina bilo 800 krava u selu, a sada je taj broj drastično smanjen i na porodičnim farmama ima svega 200 muznih grla. U proizvodnji mleka ostali su samo oni proizvođači sa većim brojem grla i većom proizvodnjom belog napitka poput porodice Uglješ.

Kako navode vredni domaćini, u mlečnom sektoru ih održavaju isključivo državne subvencije.

Na farmi porodice Uglješ iz Kovilja ima 110 grla od kojih je 40 krava muzara, a reč je rasama simentalac i crni holštajn namenjenih visokoj proizvodnji mleka. Uglješevi kažu da se u proizvodnji mleka trude da postižu što bolje proizvodne rezultate kako bi proizvodnja bila uspešna i ekonomski isplativa. Mleko sa ove farme je u prvoj klasi i otkupljuje ga privatna mlekara u Novom Sadu.

– Do 15. su nam otkupljivači plaćali 35 dinara za litar mleka plus premija, a sada su podigli na 38 dinara za litar mleka. Nismo na toj ceni na gubitku ni na dobitku. Tu nam pomaže premija od 15 dinara po litri, subvencija po grlu, pravo zakupa državnih oranica – kaže  Dragoslav Uglješ.

Na pitanje, kako je to nekada bilo u proizvodnji mleka,a kako je to sada, odgovor je dao Miodrag Uglješ.

– Da je bilo da si mogao da se ogazdiš od mleka, nikada nisi mogao samo si mogao da preživljavaš, nekada više da zaradiš, nekada manje, da tavoriš. A sada, ko ide na količinu u proizvodnji mleka taj će opstati – priča on.

A za opstanak u mlečnom govedarstvu, uz dobre rezultate u proizvodnji i redovnu isplatu državnih subvencija, kako još naglašavaju na poljoprivrednom gazdinstvu Uglješ, važno je da stočari i dalje imaju pravo prečeg zakupa državnih oranica za proizvodnju poljoprivrednih kultura za potrebe ishrane grla na farmama.

Izvor: RTV

Foto: Envato


reklama