Opština Gornji Milanovac nastaviće da povećava agrarni budžet

31

Na području opštine Gornji Milanovac veliki broj domaćinstava uspešno se bavi poljoprivredom, u čemu veliku ulogu imaju davanja od strane lokalne samouprave, koja iz godine u godinu izdvaja sve veća sredstva za razvoj poljoprivrede milanovačkog kraja.

Predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević, posetio je domaćinstvo porodice Strizović u Brđanima.

– Jako sam srećan kada vidim mnogočlanu porodicu i drago mi je što sam ovde sa domaćinima imao priliku da vidim čime se oni bave ovde u Brđanima, da je u stvari njima primarna proizvodnja mleka i da je stočarstvo nešto čime su oni izabrali da se bave. Dugo smo razgovarali i oko subvencija koje daje ne samo opština, već i Ministarstvo poljoprivrede. Ono što bih ja želeo jeste da svi oni pokušaju da iskoriste IPARD fondove. Agrarni budžet za narednu godinu biće kreiran u cilju da pomognemo domaćinima da osavremene svoju proizvodnju, jer mislim da bez osavremenjavanja proizvodnje, nećemo daleko stići u proizvodnji mleka. To je nešto što je možda Srbiji danas najpotrebnije kada je u pitanju agrar – rekao je Kovačević i dodao:

– Ono što je u Evropi već zastupljeno, jesu pametne štale sa robotima koje umesto čoveka obavljaju poslove. Jedan robot može da opsluži sedamdeset pet grla, a za upravljanje robotom potreban je jedan čovek i to je nešto što je budućnost. To ne košta malo, ali opština je spremna da preuzme na sebe deo plaćanja same kamate na kredite, možda i deo kredita, tu je naravno i IPARD fond, ali i domaćini koji mogu sami da obezbede određena sredstva, kako bismo od dvadeset pet napravili pedeset grla i kako bi oni mogli da žive od toga. Kada vidite dvanaest članova domaćinstva, šest odraslih i šestoro dece to je zaista jedna prelepa slika i zahvaljujem se domaćinima na toplom prijemu. Zajedno ćemo raditi na formiranju novog agrarnog budžeta kako bismo svima olakšali.

Ove godine je gornjomilanovačka opština opredelila 72.000.000 dinara direktnih subvencija poljoprivrednim proizvođačima.

– Raduje me to što su do sada domaćini aplicirali za kupovinu preko trideset traktora. U ovoj godini je kupljen jako veliki broj nove mehanizacije, što mi je posebno drago jer to znači da će nam sela ostati živa i da će domaćini sa područja naše opštine nastaviti da se bave poljoprivredom – poručio je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Stočarstvo nije nimalo lak posao i zahteva dosta odricanja i puno rada, ističe Nenad Strizović, vlasnik domaćinstva u Brđanima.

– U našem domaćinstvu imamo dvadeset dva grla, a subvencije koje dobijamo od strane opštine nam dosta znače. U planu je da sledeće godine konkurišemo i za projekte koji će unaprediti našu proizvodnju, kao što je projekat pametne štale – rekao je Nenad Strizović.

Opština Gornji Milanovac nastaviće da povećava agrarni budžet i u godinama koje slede, kako bi podstakla mlade da se bave poljoprivredom, a postojećim poljoprivrednicima pomogla da uvećaju svoje prihode.

Foto: Opština Gornji Milanovac


reklama