ORCA protiv ukidanja zabrane gajenja i ubijanja krznašica

42

Neprofitna organizacija ORCA je iz pouzdanih izvora saznala da je za utorak (5. jun 2018.) zakazana sednica odbora za poljoprivredu na kojoj će se raspravljati o ukidanju zabrane gajenja i ubijanja životinja.

Tim povodom iz ORCA-e su se obratili svim članovima Odbora i njihovim zamenicima kako bi ih informisali o činjenicama, trendovima i posledicama kad je u pitanju gajenje i ubijanje krznašica.

Kako kažu iz ORCA-s, ova sednica je sazvana po hitnom postupku kako bi pokušali da se zaštite privatni interesi nekoliko odgajivača činčila koji vode kampanju usmerenu ka ukidanje zabrane gajenja i ubijanja ovih životinja.

Naime, Zakonom o dobrobiti životinja („Službeni glasnik RS“, br. 41/2009) zakonodavac je odredio da 1. januara 2019. godine stupa na snagu odredba prema kojoj se zabranjuje gajenja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje kože i krzna. Grupa preostalih odgajivača, koji svoje poslovanje nisu prilagodili zahtevima zakonodavca, pokrenila je inicijativu da se ova odreba ukine.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u proteklih 10 godina broj uzgajivača činčila je smanjen sa 32 na 17, a poslednja farma je registrovana 2012. godine. Ovi podaci jasno govore u prilog tome da se značajan broj odgajivača (više od polovine) preorjentisao na druge delanosti, poštujući nameru zakonodavca.

Razloga za ukidanje gajenja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna ima mnogo, a oni su pre svega ekološke i etičke prirode. Industrijsko gajenje krznašica nemoguće je sprovoditi na human način, a količina leševa i opasnih hemikalija koje se koriste u ovoj industriji trajno zagađuju životnu sredinu. Čak 100 činčila je potrebno ubiti kako bi se napravio samo jedan kvadratni metar kvalitetne bunde. Pored toga, s obzirom na veoma mali broj farmi, od kojih je još manji broj onih koje rentabilno posluju, teško je govoriti o bilo kakvim ekonomskim koristima za državu.

– Jedna od dve veće firme koje se bave gajenjem ovih životinja od 2010. do 2014. uplatila je svega 607.000 dinara u budžet – stoji u saopštenju ORCA-e.

Imajući u vidu ove činjenice, kao i rastuću zabrinutost javnosti za dobrobit ovih životinja, ali i negativne ekološke uticaje krznarske industrije, evidentna je tendencija ukidanja ove „prljave“ industrije širom evropskog kontinenta. Naime, Austrija, Velika Britanija, Holandija, Luksemburg, Češka, Makedonija i Slovenija su je ukinuli u potpunosti, dok su mnoge druge zemlje propisale odgovarajuće prelazne rokove za konačno ukidanje (Belgija, Danska, Norveška, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ili propisali rigorozne uslove za ovu delatnost i na taj način dovele do toga da uzgoj krznašica u tim zemljama više i nema (Nemačka, Švedska, Švajcarska, Španija).

Iz ORCA-e pozivaju medije i javnost da podrži njihove napore koji su usmereni na to da naša Srbija bude zemlja čiste ekološke poljoprivredne proizvodnje, država koja afirmiše ekološki i etički prihvatiljive delatnosti.

Izvor: ORCA

Foto: Pixabay


reklama