Organska proizvodnja je šansa za mala gazdinstva, poručuje ministar poljoprivrede

44

Organska proizvodnja je pravo rešenje za opstanak malih domaćinstava u Šumadiji, na zapadu i jugu Srbije, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Branislav Nedimović.

– Nama je organska poljoprivreda 2010. godine imala izvoz od svega 3,4 miliona dolara. Ona je sada skočila na 37 miliona dolara. To su upravo šanse malih gazdinstava. To je naročito značajno za prostor Šumadije, zapadne Srbije i juga Srbije – rekao je Nedimović novinarima na redarskoj stanici RHMZ-a na Bukulji, povodom završetka izgradnje 44 automatske protivgradne stanice.

On je objasnio da u tim delovima Srbije ima dosta usitnjenih poseda koji će dobiti pomoć države da pređu sa konvencionalne na organsku poljoprivrednu proizvodnju.

– Iznad 200 metara nadmorske visine nikad nije neke velike hemije ni bilo. Samo nam treba licenca od države u skladu sa zakonom o organskoj proizvodnji koji priznaje EU i sav normalan svet, da je to prostor bez hemije. Pružićemo ljudima mogućnost da se sertifikuju – naveo je Nedimović.

Ministar je objasnio da će država da finansira prelazak sa konvencionalne proizvodnje na organsku i da to traje uglavnom tri godine na zemljištu gde su korišćeno hemijski preparati, a gde nisu sertifikat se dobije za svega šest meseci.

– Omogućićemo grupnu setrifikaciju. To su oni prerađivački kapaciteti koji imaju više kooperanata, da oni budu nosioci sertifikata i standarda za sve njih. Hvala bogu, ovi u zapadnoj Evropi, Americi, Kanadi vole da jedu zdravu hranu, organsku hranu koja se kod nas podrazumeva. Oni hoće to dobro da plate, samo je važno da se dobije ta licenca – rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da će za tri nedelje biti raspisan poziv za pomoć malim gazdinstvima koji Ministarstvo sprovodi sa Svetskom bankom, i čija vrednost je 38 miliona dolara.

Program je namenjen za nabavku traktora, mehanizacije, izgradnju objekata kao podrška onim poljoprivrednicima koji nemaju dovoljno novca da sami finansiraju ove potrebe.

Precizirao je da će polovinu sredstava dati država, 40 odsto će biti kreditna podrška, a poljoprivrednici će morati da obezbede 10 odsto učešća.

Foto: Unsplash


reklama