Organski sertifikat za vina iz vinarije „Ivanović“

117

Aleksandrovačka vinarija „Ivanović“, jedna od najznačajnijih u Župi i Srbiji, posebno poznata po vinima od prokupca i tamjanike, od ove godine svoja vina može da označava kao organska.

Sertifikat međunarodne institucije Ecocert stigao je u vinariju prošlog meseca, kao rezultat dugogodišnjeg napora porodice Ivanović da svoje vinograde potpuno okrene ekološkoj i organskoj proizvodnji, bez upotrebe pesticida i zaštitnih sredstava.

– Ceo proces bio je veoma komplikovan i dugotrajan – kaže Ivan Ivanović, vlasnik vinarije, i dodaje:

– Mi već godinama radimo po principima organske proizvodnje u svojim vinogradima, a stručnjaci iz Ecocerta dolazili su da rade analize zemljišta, prate način uzgoja grožđa, ceo tretman vinove loze i na kraju, urade i analize samih vina.

Ceo proces započeo je Ivanov otac Dragoslav Gaga Ivanović, nedavno preminuli čuveni vinar zaslužan za obnovu slave župskog prokupca.

– Moj otac je započeo proces, ovo je bio njegov san. Mi smo se i inače trudili da lozu i vino što manje tretiramo hemijskim sredstvima, a sada smo samo dobili i zvaničnu potvrdu za ono što radimo – priča Ivan.

Sertifikat o organskoj proizvodnji vinarija „Ivanović“ dobila je za vina iz berbe 2020, isključivo ona koja dolaze iz njihovih sopstvenih vinograda, uglavnom sa čuvenog župskog položaja Varina.

– Za svaku narednu godinu radi se monitoring proizvodnje grožđa i vina, ali sa manje papirologije nego do sada. Mi ćemo svakako nastaviti da proizvodimo vina po istim principima, tako da ćemo oznaku organske proizvodnje zadržati i ubuduće – zaključuje Ivanović.

Izvor: Vino i fino

Foto: Vinarija „Ivanović“


reklama