Organsko vino iz “srpske Kalifornije”

113

Branislav Bane Anđelić je na Dunavu u Plavincima kod Grocke, “srpskoj Kaliforniji“, ostvario svoj san – napravio je organsko vino od retkih sorti grožđa.

Bane Anđelić, ekonomista, političar i medijski internet pionir, vlasnik je vinarije “Plavinci“ na istoimenoj lokaciji kod Grocke, na razmeđi Beograda i Smedereva. U svojim vinogradima nekada provede od osam do deset sati, a ima dana kada u vinograd, kaže, i ne uđe.

Svoj prvi vinograd odgajio je sam, “bez pomoći i mnogo znanja“, ali je za njega posebno vezan i zadovoljan je kako je ispao. Jedina pomoć koja mu je tada stigla, stigla je od – Dunava, ispričao je Bane za AgroTV.

– Dunav veoma mnogo utiče na ovo grožđe. Meštani ovaj potez zovu “srpska Kalifornija“, jer mnogo su blaže i zime i leta u odnosu na okolinu. Grad smo, na primer, poslednji put imali 2012. godine, a ove godine kiše koje su mnogima smetale nas su praktično zaobišle – priča o mikroklimi svojih vinograda Anđelić.

Na belu panoniju došlo je i crno grožđe za crveno vino, a ono je tražilo drugi plac u obližnjem selu. I tako je odluka pala na retku sortu – tamjaniku.

– Kao ekonomista i neko ko razmišlja o tržištu, zapitao sa se kome treba još jedan kaberne sovinjon iz Zaklopače. Ima ih na stotine na tržištu, to je nemoguća misija. U organskoj proizvodnji, sa jedinstvenim sortama grožđa i jedinstvenim postupcima pravljenja oranž vina, šansa već postoji – smatra Anđelić.

Kao prvu osobinu svojih vina, odnosno načina njihovog dobijanja, Anđelić ističe doslednost i jedinstvenost.

– To sve od početka do kraja mora biti organsko, i sistematično urađeno, u suprotno od cele priče nema ništa. A čar je u jedinstvenosti i uzbuđenju probanja novog. Zamislite da svi celoga života nose jedan isti model cipela koji prave svi proizvođači na svetu. To bi bilo strašno, kao i celoga života piti samo kaberne sovinjon ili šardone – objašnjava Anđelić.

Tu doslednost prepoznaju stranci koji dolaze iz zemalja za višim stepenom vinske kulture od Srbije, koja je u suštini mlada vinska nacija.

– Kod nas se više voli mirišljavije vino, a u svetu složenija ali manje mirišljava. Tako se naši ovde više opredeljuju za moju tamjaniku, a stranci za panoniju.

Pored ove dve sorte, u “Plavincima“ imaju i vino od nemačke sorte regent, koje nije ni bilo na sortnim listama u Srbiji, pa zato postoji malo birokratskih problema uvesti je, i francuske sorte marselan. Na kraju, tu je i “veganski šampanjac“, od penušave tamjanike.

Anđelić je u vinogradarstvo ušao slučajno, jer je prva namena placa u Plavincima bila klasično vikendaška. Srećom, u posetu je došao prijatelj vinogradar i rekao da je to mesto Bog stvorio za vinograd – od jugoistočne strane, odličnog zemljišta pod nagibom od 10 odsto, blizine velike vode, stalnog povetarca…

A onda je, i to iz potpunog nesporazuma, počela nova vinarska priča. Anđelić je otišao u Institut u Sremske Karlovce i tamo probao i odmah kupio panoniju, i to za svih 15 ari.

– Kada je ponovo došao prijatelj samo što nije pao u nesvest: „Pa ja sam mislio da zasadiš dvadest, a ne 900 čokota, gde ćeš dve tone grožđa da obradiš i skladištiš 1.000 litara vina?“, rekao mi je u čudu. Ali nije bilo nazad, već se uložilo i novca i truda – zaključuje Anđelić za Agro TV.

U svom vinogradu Anđelić sada ima lozu panoniju, zasađenu 2010. godine. Već na prvi pogled vidi se da stablo loze nije debelo koliko bi se očekivalo od jednog “desetogodišnjaka“.

– To je zato što ova loza nikada nije đubrena, a nalazi se na terenu koji je bogat mineralima. Zbog toga se stablo veoma sporo razvija, ali je unutra jako gusto, čvrsto i može da traje sto ili dvesta godina, a ne da se vadi posle dvadest godina – priča Bane.

Izvor: 24sedam.rs, Agro TV

Foto: Agro TV


reklama