Osmi Sabor levačkih vinara i vinogradara u Rekovcu

45

Osmi Sabor levačkih vinogradara i vinara biće održan 13. februara u Rekovcu, sa početkom u 10 časova. Kao i prethodnih godina, sve posetioce očekuje raznovrsan program. Događaj će biti održan u amfiteatru Poljoprivredno-veterinarske škole sa domom za učenike u Rekovcu.

U 10:15 časova biće održano predavanje na temu vinarstva i vinogradarstva, a u 10:45 je planirana dodela sertifikata i zahvalnica Erazmus+ programa učenicima i nastavnicima. U 11 časova počinje kulturno-umetnički program, a nakon toga sledi proglašenje pobednika i svečana dodela diploma i zahvalnica učesnicima, kao i svečani ručak.

Na saboru se održava i takmičenje najboljih vina iz malih podruma. Da podsetimo, prošle godine se za titulu najboljeg levačkog vina nadmetalo više od 80 etiketa iz pedesetak levačkih podruma. Prema oceni stručnog žirija, najbolje vino u kategoriji belih vina proizveo je Milašin Jovičić iz Sekuriča, pobednik u kategoriji roze vina je Dejan Jeremić iz Lepojevića, dok je najbolje crveno vino proizveo Nikola Tomić iz Riljca.

Levčko vinogorje je jedinstveno i karakteristično u odnosu na druga vinogorja Srbije. Klimatski, zemljišni i topografski uslovi garantuju odličan kvalitet grožđa, a životna sredina je čista i nezagađena, pa Levač ima predispozicije za organsko vinogradarstvo.

Foto: Sabor vinara i vinogradara, Levač; Kelsey Knight on Unsplash


reklama