Otkupna cena mleka u Republici Srpskoj veća u odnosu na Federaciju BiH za 20%

87

Za mlekarski sektor u Republici Srpskoj ove godine izdvojeno je dodatnih 10 mil KM koji će biti isplaćeni po grlu, dok je od 1. januara ukupno povučeno više od 62 miliona KM, rekao je za Јutarnji program RTRS pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju i ruralni razvoj, Saša Lalić.

Lalić je istakao da je u prvih šest meseci 3,3 miliona litara mleka više u otkupu i premiji u odnosu na isti period prošle godine.

Prema njegovim rečima, mlekarski sektor unapređuje i kupovina četiri nova muzna robota, a Ministarstvo će nastaviti da daje podršku mlekarima.

– Oko 20% je veća otkupna cena mleka u Republici Srpskoj u odnosu na Federaciju BiH i EU – rekao je Lalić.

Navodi da će ove godine za kapitalne investicije biti odvojeno 65 miliona KM.

On je naglasio da je mlekarski sektor važan i povlači najviše sredstava, te da se moraju sagledati problemi u kompletnoj oblasti poljoprivrede, jer je godina bila izuzetno teška.

Lalić je podsetio da ovogodišnji agrarni budžet iznosi 180 miliona KM, te da su subvencionisani i mali i veliki proizvođači.

– Hteli smo da obuhvatimo što veći broj korisnika. Imaćemo 30% korisnika podsticaja više u odnosu na prethodnu godinu – naveo je Lalić, istakavši da je i veliki odziv kada je reč o kapitalnim investicijama.

Izvor: RTRS

Foto: Envato


reklama