Otvoren 88. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

75

Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić otvorila je 88. Poljoprivredni sajam u Novom Sadu, a prisutnima su se obratili zamenik gradonačelnika Milan Đurić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ambasador Češke Republike Nj.E Tomaš Kuhta i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

– Najveći značaj ovog sajma jeste prilika da se poljoprivredni proizvođači, kao posetioci sajma, upoznaju sa novim trendovima i tehnologijama u poljoprivrednoj proizvodnji, da se upoznaju sa udruženjima poljoprivrednika, prisustvuju stručnim skupovima i pronađu novi način za plasman svojih proizvoda – izjavila je Matić na otvaranju.

Kako je saopšteno iz njenog Ministarstva, ona je istakla da će Srbija tokom trajanja sajma sigurno biti centar regiona kada je reč o poljoprivredi i prehrambenoj industriji, a da najveće zadovoljstvo predstavlja činjenica da se veliki broj kompanija iz regiona i šire na ovom festivalu upoznao sa tržištem Srbije, potpisao prve ugovore.

Pozdravljajući prisutne, zamenik gradonačelnika Novog Sada je izrazio zadovoljstvo što su nakon pauze izazvane pandemijom koronavirusa hale Novosadskog sajma ponovo ispunjene štandovima izlagača.

– Sajamska industrija je jedna od najviše pogođenih u prethodne dve godine, i radili smo mnogo da nastavimo tamo gde smo stali. Novosadski sajam je uložio velike napore da u vremenu pandemije, prilagodi svoje poslovanje i drago mi je što su uspeli u tome. Nije moguće promeniti koncept redovnog sajma, navikli smo da tu manifestaciju posetimo lično i da je na taj način doživimo. Zato se danas posebno radujem što smo se ovde okupili, što imamo veliki broj stranih izlagača, što su domaći izlagači sve prisutniji jer je to je znak da privreda i poljoprivreda ne posustaju usled negativnih posledica pandemije – izjavio je Đurić i pozvao goste Sajma da posete štand Grada u “Master” hali.

– Osim što snažno podržava organizaciju Poljoprivrednog sajma, Grad Novi Sad, iz godine u godinu povećava sredstva u budžetu namenjena za pomoć i podršku poljoprivrednicima, proizvođačima hrane, organskih proizvoda, proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom, a značajno pomaže i naše mlade poljoprivrednike, prerađivače hrane, kao i udruženja iz oblasti poljoprivrede – dodao je zamenik gradonačelnika.

Poljoprivredni sajam, Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije održavaju se uz dozvolu Kriznog štaba i poštovanje epidemioloških mera, a primaće vakcinisane i nevakcinisane posetioce. Vakcinisani će prilikom ulaska prikazivati Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o vakcinaciji. Oni koji nisu vakcinisani u krug Sajma mogu da uđu uz Digitalni zeleni sertifikat – potvrdu o preležanom Kovidu-19, negativan PCR test ili negativan antigenski test koji neće biti dodatno naplaćivan.

Na otvorenom i zatvorenom sajamskom prostoru nastupiće izlagači iz 17 zemalja, koji će predstaviti najznačajnije proizvode iz oblasti agrara, te oblasti lova i ribolova. Zemlja partner ovogodišnjeg Poljoprivrednog sajma je Republika Češka, a posetioci će imati priliku da se sretnu i sa privrednicima iz Italije, Holandije, Mađarske, Španije, Bosne i Hercegovine, Belorusije, Poljske i Rusije. Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 18. do 24. septembra, od 9 do 19 časova.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, u Hali 1, predstavlja se i Agro TV.

– Učešće Agro TV na Sajmu poljoprivrede čini se kao prirodni spoj. S jedne strane u pitanju je prestižna manifestacija ne samo u našoj zemlji već i celom regionu, pa i šire. S druge strane, slobodno mogu da kažem Agro TV, kao medijska kuća svakoga dana uvećava svoju publiku jer se vidimo ne samo u Srbiji, već i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, i svakodnavno informišemo poljoprivredne proizvođače. Sajam je i dobra prilika da u direktnom kontaktu sa našim gledaocima saznamo šta ih najviše interesuje, kako ocenjuju naš program, šta žele da vide na Agro TV – poručio je direktor kanala Veljko Bajčić.

Foto: Grad Novi Sad, Agro TV


reklama