Otvoren Agroindustrijski forum Srbija–Rusija

35

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je, posle potpisivanja Sporazuma o trgovinskoj razmeni sa Ruskom Federacijom, ta razmena u sektoru agrara porasla sa 100 miliona na 480 miliona dolara.

Nedimović je, otvarajući Agroindustrijski forum Srbija–Rusija u Beogradu, rekao da očekuje narednih dana dobre razgovore ruskih i srpskih kompanija i nove prilike za povećanje trgovinske razmene u oblasti poljoprivrede.

On je dodao da su mnoge inostrane firme, pre svega iz EU, koje nisu imale pristup ruskom tržištu, pokušale da zloupotrebe sporazum, ali da je to uspešno sprečeno.

Prema njegovim rečima, država će se odlučno obračunati sa svima koji pokušavaju da zloupotrebe sporazum, jer ovakve dogovore koji obazbeđuju bescarinski tretman za 99 odsto robe moramo da čuvamo po svaku cenu i to je od nacionalnog interesa.

Potpredsednik Vlade je preneo da su na ovom forumu prisutna dva od četiri najveća trgovinska lanca u Rusiji – „Miratorg“ i „X5“ kako bi se uverili u kvalitet srpske robe.

– Pokušaćemo da uđemo u njihove prodavnice sa još više robe i time povećamo naš izvoz koji je u ovom trenutku izuzetno visok i iznosi više od 360 miliona dolara – kazao je Nedimović.

– Početak primene sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom u julu daje priliku da plasiramo još više proizvoda na tom tržištu – ponovio je Nedimović i naglasio da je važno da se naše kompanije dobro predstave i obezbede dovoljne količine robe jer će to uticati na povećanje izvoza.

On je najavio državne podsticaje za organsku proizvodnju zbog toga što rusko tržište sve više traži takve proizvode, uz ocenu da srpske kompanije već sada mogu da povećaju isporuku svežeg i prerađenog voća, mesnih prerađevina, žitarica i brašna.

Sa početkom realizacije trgovinskog sporazuma sa Evroazijskom unijom otvara se mogućnost za izvoz ovčijeg i kozijeg sira i voćne rakije, najavio je potpredsednik Vlade.

On je preneo da će glavne teme razgovora sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Dimitrijem Patruševim biti dobijanje dozvola za još neke srpske izvoznike i da nam Rusija dozvoli izvoz svinjskog mesa iz delova naše zemlje koji nisu zahvaćeni afričkom kugom.

Zamenik ruskog ministra poljoprivrede Sergej Levin ocenio je da se trgovinski odnosi dveju zemalja stabilno razvijaju i rastu u svim oblastima, uključujući poljoprivredu.

– Imamo veliki potencijal za dalji razvoj trgovine, a tome doprinosi postojanje političke volje, istorijske veze naših naroda i klimatski uslovi koji vladaju u Rusiji. Daljem rastu trgovinskih veza doprineće i današnji događaj i prisustvo vodećih ruskih kompanija u oblasti agroindustrije – objasnio je on.

Levin je dodao da je tokom trajanja trodnevnog foruma planirano više od 200 razgovora kompanija dveju zemalja.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić rekao je da je Rusija jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i da je robna razmena pre pandemije prešla tri milijarde dolara.

Prošle godine, kako je podsetio, naš izvoz u Rusiju porastao je na 4,15 milijardi dolara, a uvoz iz Rusije na 2,16 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, došlo je do promena u strukturi – izvoz jabuka, breskvi i nektarina, hrane za kućne ljubimce, višanja i trešanja je imao rast, a smanjen je izvoz kajsija, jagoda, konditorskih proizvoda, pasulja i nekih drugih artikala.

Foto: PKS, Vlada Srbije


reklama