Otvoren vetropark ’Košava 1’ kod Vršca vredan 118 miliona evra

88

Vetropark ’Košava 1’ kod Vršca, koji ima 20 vetrogeneratora i 69 megavata ukupne instalisane snage, vredan 118 miliona evra i može da proizvodi električnu energiju za 45.000 domaćinstava, koji je izgradila kompanija MK Fintel Wind, svečano je pušten u rad.

Ovo je treći i najveći vetropark iz partnerstva MK Grupe i Fintel energije. Do sada su pušteni u rad Kula kod Kule i La Pikolina kod Vršca, koji mogu da proizvode električnu energiju za 7.000 domaćinstava.

Izvršni direktor kompanije Fintel energia Spa i MK Fintel Wind Ticijano Đovanoti rekao je da je ovo do sada najveća investicija u zelenu energiju.

– Sve smo završili na vreme u okviru budžeta, i uradili sve bez povreda. Priča se da su Italijani tvrdoglavi, a i Srbi su, pa smo zajedničkim snagama napravili čvrstu leguru koju niko ne može da razbije – izjavio je Đovanoti.

On je rekao da je već pokrenuta izgradnja druge faze Košave, sa još 15 vetroturbina.

– Puno je bilo kritika zbog subvencija za energiju vetra. Tačno je da je „Košava“ tako omogućena, ali nam za dalji razvoj više nikakav javni novac iz budžeta neće trebati – rekao je on i najavio da se planira izgradnja vetroelektrane kod Sombora snage 600 megavata.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da je ponosan što je na otvaranju novog vetroparka i dodao da je otvaranje savršen primer velike saradnje italijanskih i srpskih kompanija.

– Ekonomska saradnja dve zemlje je izvrsna, naša razmena je četiri milijarde evra, a 600 italijanskih preduzeća zapošljavaju više od 30.000 ljudi u Srbiji – rekao je Kašo i dodao da će Italija i italijanska preduzeća nastaviti ulaganja u Srbiju jer „verujemo u ono što možemo uraditi zajedno“.

Ambasador je istakao da je Italija treći najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, sa 800 vetroparkova, i da su Italijani ponosni što iskustva i znanja mogu da podele sa Srbijom.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio se porodicama Đovaneti i Kostić jer su uložile energiju i napravile prve korake na razvoju vetroparka u Srbiji.

– Ovo je veliki korak za vetroindustriju u Srbiji, zahvalan sam svima vama jer u Srbiji svake nedelje otvaramo po jedan vetropark – rekao je ministar i dodao da se Srbija na taj način hvata sa razvijenim svetom i tehnologijom koja je prisutna u svakom vetroparku.

Antić je podsetio da je pre dve godine Srbija bila na začelju evropske liste, a da je sada u prvih deset i lider u regionu po projektima koji su došli na mrežu.

– Danas imamo 400 megavata iz energije vetra i više od 500 megavata iz drugih obnovljivih izvora i to je dokaz da razumemo šta se dešava u savremenom svetu, u borbi protiv klimatskih promena i obezbeđujemo dobru budućnost za naše mlade – rekao je Antić.

On je najavio da se u Srbiji neće povećavati količine vetra iz fidinga, već će se raditi na novom sistemu koji će biti zasnovan na aukcijama, i izrazio uverenje da će to dovesti u situaciju da premija bude nula, i da će se energija iz vetra i solarna otkupljivati po tržišnim uslovima.

Otvaranju je pored brojnih zvanica prisustvovao i predsednik MK Grupe Miodrag Kostić.

MK Fintel Wind zajednička je kompanija italijanske Fintel Enerije i MK Grupe, čitavu deceniju pionir je u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu, a danas najznačajniji nezavisni proizvođač na energetskom tržištu Srbije.

MK Fintel Wind bavi se razvojem, izgradnjom i upravljanjem portfoliom od 13 vetroparkova u severnom i severoistočnom delu Srbije, sa ukupnim planiranim kapacitetom od skoro 1 gigavat.

Foto: vlada.rs, fintelenergija.rs


reklama