Otvorene prijave za „ProWine“ u Šangaju

25

Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije i ove godine organizuju nastup domaćih privrednika u okviru Nacionalnog štanda na vodećem kineskom međunarodnom sajmu vina i jakih alkoholnih pića „ProWine Shanghai“ 2024, a firme zainteresovane za učešće na ovom sajmu mogu se prijaviti do petka, 24. maja, objavila je Razvojna agencija.

Sajam će se održati u Šangaju od 12. do 14. novembra. ProWine sajam u Šangaju je „ogranak“ dobro poznatog sajma ProWine u Diseldorfu i od svoje premijere 2013. postao je sajam broj jedan u Kini za vina i alkoholna pića. Svake godine na sajmu se predstavlja oko 800 izlagača iz 39 zemalja, a manifestaciju poseti više od 20.000 profesionalnih posetilaca.

Srpsko vinogradarstvo i vinarstvo su neke od najbrže rastućih grana privrede, dok je Kina među najvećim uvoznicima vina u svetu, te domaće vinarije imaju prostora da dodatno poboljšaju promociju na tom tržištu. Na prethodnim međunarodnim sajmovima u Šangaju, domaći proizvođači vina imali su zapažene nastupe koji su doveli do potpisivanja niza sporazuma sa kineskim partnerima. Srpskim proizvođačima na ruku ide i sporazum ove dve države o slobodnoj trgovini, kojim će u narednih pet godina biti ukinute carine na vino,a u narednih 10 i na rakiju.

U slučaju prijavljivanja većeg broja učesnika prednost u rangiranju će zavisiti od:

  • Visine ostvarenog izvoza u 2023. godini
  • Broja zaposlenih
  • Godišnje proizvodnje boca u prethodne dve godine (2022. i 2023. godina)
  • Prisustvo na tržištu NR Kine u prethodne dve godine

Tekst javnog poziva i prateća dokumentacija mogu se naći na stranici Razvojne agencije Srbije. Prijave za učešće otvorene su do petka, 24. maja 2024. godine, a šalju se elektronskom poštom na e-mail: nina.mirkovic@pks.rs.

Izvor: Razvojna agencija Srbije

Foto: ProWine


reklama