Ove godine možemo da očekujemo i do 8% manji prinos voća

78

Ukupan rod voća ove godine biće manji za pet do osam odsto u odnosu na 2020. godinu zbog mrazeva i loših uslova za vreme oprašivanja, izjavio je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

On je za Betu rekao da je u 2020. godini proizvedeno oko 1,6 miliona tona voća, a da su procene da će rod ove godine biti od 1,5 do 1,53 miliona tona.

– To će, posle 2013. i 2020. godine biti najveći rod u Srbiji u poslednjih 20 godina – rekao je Keserović.

On je dodao da je za prinos i kvalitet ploda važan izbor lokaliteta, ne samo za pojedine voćne vrste, već i za sorte kako bi one mogle da ostvare maksimum svog genetičkog potencijala.

Niske temperature u februaru i martu ove godine, kako je rekao, najviše su oštetile kajsije i breskve.

Prema njegovim rečima, izmrzlo je 60-70 odsto kajsije, ali će rod biti veći nego prošle godine kada je takođe bilo štete zbog mraza.

Breskve su, kako je rekao, izmrzle 30-35 odsto u odnosu na 2020. godinu, a niske temperature i loše oprašivanje smanjiće 15 do 20 odsto roda trešanja, 20 odsto roda višanja, 10-15 odsto šljiva dok je šteta kod krušaka 25 do 30 odsto u odnosu na 2020 godinu.

Jabuke su pretrpele minimalnu štetu, a očekuje se veći rod za oko pet do deset odsto nego u prošloj godini.

Keserović je kazao da je zbog promene klimatskih uslova sve veća nužnost da se za oprašivanje koriste uvezeni bumbari što još nije čest slučaj u Srbiji, osim na plantažnim zasadima.

Istakao je da se zbog niskih temperatura u martu i aprilu sve češće moraju koristiti antifrost sistem, frostbasteri, paliti slama, a da su se kao efikasan način pokazali i neki preparati koji snižavaju tačku mržnjenja u kombinaciji sa aminokiselinama i algama.

Keserović je ocenio da se ove godine mogu očekivati više cene za skoro sve vrste voća, osim za jabuke.

Foto: Unsplash, Facebook


reklama