Ove godine očekuju se veće površine pod šećernom repom

36

Za desetak dana počeće setva šećerne repe. Iako proizvodnju u Evropi ugrožava jeftin šećer proizveden od šećerne trske koji se uvozi iz Brazila, stručnjaci kažu da će repa u Srbiji biti posejana na nešto većim površinama nego lane.

Bez obzira na okolnosti, ugledni ratar u Bečeju Nandor Kovač će kao i svake godina posejatu šećernu repu i to 25 hektara.

Šećerna repa je jedina kultura za koju ratari znaju koliko će im cena biti plaćena. Ove godine će 34 evra za tonu repe platiti i „Sunoko“ i „Hellenik Sugar“. I dok je pre deceniju tona šećera na tržištu bila i više od 700 evra, sada je cena pala na nešto više od 300 evra.

Generalni direktor kompanije „Sunoko“, koja u svom vlasništvu poseduje šećerane u Vrbasu, Kovačici i Pećincima, Slobodan Košutić kaže da ratari profit mogu obezbediti samo većom proizvodnjom.

– Poređenja radi, evropski proizvođači šećerne repe u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Poljskoj, dobijaju od 13 do 14 tona šećera po hektaru. Mi smo prošle godine ostvarili osam, a izazov nam je da postignemo 10 tona po hektaru – izjavio je Košutić.

Kompanija „Sunoko“ je sa proizvođačima ugovorila proizvodnju šećerne repe na 27 hilljada hektara.

„Hellenic Sugar“ će repu primiti sa 12,5 hiljada hektara, a prerađivaće je u šećerani u Crvenki dok će ona u Žablju kao i lane ostati van pogona.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama