Ove godine se očekuje rekordna proizvodnja meda

384

Proizvodnja meda u 2022. godine biće rekordna s obzirom na povoljne uslove za cvetanje bagrema, a za dalji razvoj ovog sektora potreban je snažniji plasman na inostrana tržišta na kojima postoji sve veća potražnja za medom, ukazali su članovi Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije.

– Uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno raste. U prva tri meseca 2022.godine uvezeno je 222 tone, što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije i Novog Zelanda. Ukupan izvoz meda u prva tri meseca 2022. godine, iznosio je 554 tone u vrednosti od 3.497.400 evra i za 31odsto je manji u odnosu na isti period prethodne godine. Med se u prva tri meseca ove godine najviše izvozio za Italiju, Norvešku i Crnu Goru – kaže Srbislav Vidojević, predsednik Grupacije, precizirajući da je u prva tri meseca 2022. godine izvoz u Italiju porastao za 51 odsto, u Norvešku 28 odsto, u Crnu Goru za 52 odsto, dok je izvoz na nemačko tržište smanjen za 36 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

– Tehnologija pčelarstva je napredovala u Republici Srbiji što se vidi iz rasta broja košnica. Da bi se ovaj trend rasta pčelarske proizvodnje nastavio potrebno je uskladiti zakonske propise Republike Srbije sa propisima EU i što pre osnovati Radnu grupu za izradu Pravilnika o pčelinjem otrovu u resornom ministarstvu kao i postići dogovor o subvencijama za kompanije koje posluju u ovom sektoru – rekla je Mirjana Miščević, viši savetnik u Udruženju za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

Ona ističe da je do sada oblast pčelarstva dobijala pomoć od države za omasovljenje, ali je sada neophodno određenim merama pomoći razvoj pčelarstva kao privredne delatnosti.

U 2021.godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je raspolagala sa 976.000 košnica, što je za 44 odsto više nego 2014. godine i za 4 odsto manje nego prethodne godine. Pčelarska privreda procenjuje da će broj košnica u 2022. godini ostati na približno istom nivou.

Na sednici su izneti podaci o proizvodnji, uvozu i izvozu meda za 2021. godinu.

Proizvodnja meda u 2021. godini je iznosila je 7.438 tona, što je za 70 odsto više nego 2014. godine i za 35 odsto manje nego prethodne godine i pored toga što klimatski uslovi nisu bili naklonjeni pčelarenju. Ukupan izvoz meda u 2021. godini iznosio je 2.175 tona u vrednosti od 13.1 miliona evra i na istom je nivou kao i prethodne godine.

Med se najviše izvozio za Italiju, Norvešku i Nemačku. Uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno je rastao i u 2021. godini. Uvezeno je 548 tona meda, što je gotovo dvostruko više nego prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije, Ukrajine i Novog Zelanda.

Foto: Envato


reklama