Ove godine se prvi put obeležava svetski Dan krompira

27

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala je odluku UN-a da 30. maj proglasi Međunarodnim danom krompira. Predlog skupštini UN je podneo Peru, u čast ove globalno „veoma važne hrane“, a posebno se naglašava njegova uloga u borbi protiv gladi i neuhranjenosti, kao izuzetno hranljive namirnice. 

„Ovaj Međunarodni dan će rasvetliti značajnu vrednost krompira – nutritivnu, ekonomsku, ekološku i kulturološku. Takođe će naglasiti doprinos vrste globalnoj prehrambenoj bezbednosti, smanjenju siromaštva i egzistenciji miliona ljudi, uz naglasak na ključnu ulogu znanja i prakse autohtonih naroda“, navodi se u izjavi FAO.

Ova kultura je u Evropu stigla u 16. veku, i od tada se čvrsto pozicionirala na evropskim poljima, ali i tanjirima.  Pomogla je da se poboljšaju životi siromašnog seoskog stanovništva, posebno u područjima gde su prirodni resursi, posebno obradivo zemljište i voda, ograničeni, a repromaterijal skup.

Iz UN navode da je krompir trenutno glavna namirnica za oko 2/3 svetske populacije, a zabeleženo je čak 5000 sorti.

Stalni predstavnik Perua u UN-u Viktor Garsia Toma istakao je da je ova namirnica klimatski prihvatljiv usev, jer proizvodi niske nivoe emisije gasova staklene bašte u poređenju sa drugim kulturama.

FAO vidi krompir kao rešenje za borbu protiv gladi, siromaštva i ekoloških rizika i navode da je on “treća najkonzumiranija osnovna kultura u svetu, posle pirinča i pšenice”.

Foto: Pixabay


reklama