Ovogodišnji rod šljive biće ispod proseka

125

Ovogodišnjio rod šljive biće ispod proseka, izjavio je direktor Instituta za voćarstvo u Čačku Darko Jevremović i naglasio da je ova godina veoma nepovoljna za voćarstvo, pre svega zbog loših vremenskih uslova.

Jevremović je za RTS rekao kako očekuje da će potražnja biti veća, pa bi i otkupna cena šljive mogla biti viša od trenutne, od 30 do 35 dinara.

On je istakao da je u pojedinim mestima dobro prošla čačanska rodna, negde čačanska lepotica, a u nekim stenlej, tako da se situacija sa sortama ne može generalizovati.

– Na pojedinim lokalitetima su neke sorte uspele da prebrode sve ove nepovoljne uslove i da daju jako visoke prinose u samim zasadima –  ukazao je Jevremović.

Prema njegovim rečima, ove godine će sigurno biti mnogo niži prinos i ne bi trebalo očekivati četiri do pet tona po hektaru u proseku, a možda čak i manje.

Jevremović je naveo da je početna otkupna cena krenula od 50 dinara za čačansku lepoticu, koja se već bere, a na mnogim lokalitetima berba je i završena.

– Nakon toga cena je izvesno pala. Kada govorimo o šljivi koja se otkupljuje za rakiju, tu je cena bila od 30 do 35 dinara. Sada ide berba sorti stenlej i čačanske rodne, ali, s obzirom da je ove godine rod znatno manji, treba očekivati veću potražnju od strane otkupljivača i očekujem da će cena biti nešto veća nego što je trenutno – zaključio je Jevremović.

Foto: Freepik, Pexels, Pixabay


reklama