Ozelenjavanje gradskih zona važno za kvalitet vazduha

30

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović posadila je prve sadnice u okviru projekta „Ozeleni Stari grad“ u toj beogradskoj opštini i poručila da je ozelenjavanje, i to posebno gradskih zona, od izuzetnog značaja za kvalitet vazduha koji udišemo.

Vujović je sadnice posadila zajedno sa predsednikom pomenute opštine Radoslavom Marjanovićem, a projekat se realizuje uz podršku resornog ministarstva.

Uz tehničku podršku JKP „Zelenilo-Beograd“, zasađen je novi drvored duž biciklističke staze, na potezu od Spomenika braniocima Beograda ka Nebojšinoj kuli.

Ministarka je tom prilikom ukazala na važnost ozelenjavanja što više gradskih zona, poručivši da je u tom poslu Ministarstvo pouzdan partner gradovima i opštinama.

Ona je podsetila na to da je za sufinansiranje projekata pošumljavanja i ozelenjavanja resorno ministarstvo izdvojilo 100 miliona dinara, navodeći da je Stari grad među 38 opština i gradova kojima su dodeljena sredstva za tu namenu.

Vujović je pohvalila tu opštinu i sve druge lokalne samouprave koje su kandidovale dobre projekte na konkursima Ministarstva i time pokazale da je segment zaštite životne sredine visoko postavljen u njihovom radu.

Prema njenim rečima, sve aktivnosti koje su usmerene ka unapređenju kvaliteta životne sredine, a generisane su sa lokala, doprinose poboljšanju ukupne ekološke slike Srbije.

Marjanović je naveo da će sadnja biti nastavljena i u narednim danima na prostoru naselja „25. maj“, budući da veliki broj Beograđana slobodno vreme provodi uz reku.

– Cilj nam je da u narednim godinama na teritoriji Starog grada zasadimo veliki broj sadnica kako bismo život u centru učinili boljim i prijatnijim. U ostvarenju tog cilja, podrška Ministarstva nam je važna i nadam se da ćemo kroz ovakve konkretne projekte nastaviti saradnju – naglasio je on.

Foto: vlada.rs


reklama