Pad cene riba u ribnjacima, ali ne i u prodavnicama

81

Gotovo svi slatkovodni ribnjaci u Srbiji imaju višak ribe, jer su izostala okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta, prenosi RTS.

U ribnjaku „Sutjeska“ u Banatu u zimovnicima imaju oko 200 tona šarana, pa je sada najveći problem gde čuvati ribu u narednom periodu.

– Svakoga minuta pumpe iz Tamiša prebace 22.000 litara vode u zimovnike sa šaranom. Ranijih godina upumpavanje je trajalo do početka aprila – kaže radnik Radenko Skoko.

Ove godine se još ne zna do kada će se sveža voda ubacivati u jezera gde se nalazi neprodata riba.

– Voda cirkuliše non-stop. Uvek uzimamo svežu vodu iz reke i da kažemo voda koja prođe kroz objekat, što je šaran uspeo da konzumira kiseonika jeste, ostalo ide, vraćamo u Tamiš – kaže Skoko.

U ribnjaku „Sutjeska“ strahuju da će na kraju posta 100 do 150 tona ribe morati da se vrati u veliko jezero koje se, inače, sprema za novu proizvodnju.

– Mi ćemo u te objekte morati da vratimo jedan deo ribe koja je dostigla završnu masu i da je hranimo i imamo tu dupli trošak. Znači smanjujemo tekuću proizvodnju i hranimo nešto što je gotov proizvod – kaže Vidak Milošević, direktor ribnjaka „Sutjeska“.

Da bi sprečili štetu na ribnjaku „Sutjeska“ snižavaju cenu, ali njihovu akciju ne prate trgovci.

– Naša cena od 1. aprila za ovaj post uskršnji je trenutno 180 dinara veleprodajna, a maloprodajna 220 na ribnjaku. Po tom osnovu nema nikakvog razloga da cena riba bude skuplja u maloprodajnim objektima širom Srbije od 300 dinara – priča Dragan Došlo iz ribnjaka „Sutjeska“.

Riba u zimovnicima nije konzumirala hranu tokom zimskih meseci. Kada temperatura vode pređe 10 stepeni šaran postaje aktivan. Osim obezbeđenja prostora, treba ga zaštititi od bolesti. Zato se na ribnjaku obavlja i dezinfekcija, da bi sprečilo eventualno uginuće ribe.

Izvor: RTS

Foto: Free Images, Facebook


reklama