Palamarević: „Nećemo dozvoliti da proizvodnja mleka padne ispod 50 odsto dnevnih potreba Srbije“

65

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević pozvao je Vladu Srbije da hitno preduzme odgovarajuće mere kako bi zaustavila smanjenje broja goveda u Srbiji ili će ponovo organizovati ulične proteste.

On je rekao da, zajedno sa Udruženjem proizvođača mleka Mačvanskog okruga, traži od predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da dva puta godišnje omogući javno slušanje o problemima proizvođača stoke kako bi izneli trenutne probleme i predložili mere za opstanak mlečnog govedarstva.

– Sigurno nećemo dozvoliti da proizvodnja mleka padne ispod 50 odsto dnevnih potreba Srbije i da zemlja postane uvozno zavisna jer ćemo organizovati nove proteste – rekao je Palamarević za Betu.

Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja iz 2014. godine, koja je još na snazi i čija je izrada koštala 8,2 miliona dolara, kako je rekao, predviđala je da se agrar pospeši i ostvari stopu rasta od 9,1 odsto, ali nije realizovana jer je „očigledno da u Ministarstvu poljoprivrede sede ljudi koji sprečavaju da poljoprivreda stane na zelenu granu“.

Palamarević je rekao da su povećane subvencije za goveda i premija za mleko, posle prolećnih protesta, u tom trenutku bile dovoljne, ali da sad već nisu stimulativne da se održi broj goveda.

– Pola gazdinstava u Srbiji spada u kategoriju malih domaćinstava sa po nekoliko krava koja litar mleka prodaju po 40 dinara jer ih otkuplkjivači ucenjuju. Proizvodnja po cenama oko 40 dinara je nerentabilna, pa rasprodaju stoku, posle primljenih subvencija – rekao je Palamarević.

Naveo je da je u poslednjih 10 godina u Srbiji zatvoreno 62.000 štala zbog neisplativosti proizvodnje.

On je rekao da je podjednako nerentabila i proizvodnja tovnih bikova koji se prodaju po tri evra po kilogramu žive vage, a kada se izračunaju troškovi odgoja dolazi se do računice da su „pojeli sami sebe“.

Palamarević je kazao da proizvođači mleka predlažu plan da za tri godine fond krava bude povećan tako što bi država finansirala odgoj domaćih ženskih teladi sa 150.000 dinara, umesto da ih poljoprivrednici kupuju iz uvoza.

Foto: Freepik, Envato


reklama