Pampas trava – elegantan ukras vašeg vrta

391

Samo ime ova elegantna lepotica sa paperjastim cvetovima duguje ravnicama Pampasa u Argentini, odakle potiče. U Evropu je doneta krajem 18. ili početkom 19. veka, a 1848. godine je počela njena komercijalna proizvodnja. Danas se gaji u više od dvadeset varijeteta, i ukras je mnogih bašti i vrtova. 

Cortaderia selloana ‘Aureolineata’ ukrašena je uskim žutim štraftama na listu, ali i cvet može varirati sve do zlatnožute boje.

Cortaderia selloana ‘Albolineata’ ima cvet u srebrnkastom tonu i bele linije po lišću.

Cortaderia selloana ‘Pumila’ raste samo metar i po, a boja varira od slonovače do bledožute. Pogodna je za gajenje u saksiji.

Cortaderia selloana ‘Rendatleri’ raste i do 2,5 metra, a očarava ružičastim cvetovima.

Pampas trava je višegodišnja ukrasna trava, koja se često gaji u vrtu zbog zanimljive forme. Velike svilenkaste metlice krase njenu stabljiku, od kasnog leta do sledećeg proleća, ako zima ne obiluje padavinama. Pošto mogu da traju devet do deset meseci, one su veoma neobičan ukras u vrtu, a koriste se i za pravljenje cvetnih aranžmana.

Raste u kompaktnoj formi, zbijenog busena. Pampas trava cveta od kasnog leta do oktobra. Cvetovi su sitni i čine atraktivne srebrne ili ružičaste metlice na vrhu, koje mogu da budu duge i do pola metra i ostaju često na biljci i preko zime. Vrste sa ružičastim metlicama su nešto niže i sitnije od onih sa belim. Čak i kada nije u cvetu, njen list je izuzetno lepa dekoracija u bašti.

Pampas trava najbolje napreduje na svetlom, od vetra zaštićenom mestu i lako propusnom zemljištu koje je bogato hranljivim materijama.

Pošto raste visoko i širi se kao grm, pri sađenju pampas trave treba ostaviti dovoljno mesta za širenje i zaštititi je od vetra. Zimi je treba dobro uvezati i zaštititi granjem, suvim lišćem i slojem zemlje, a da je vetar ne bi razneo prekrije se papirnatim džakom. Kada vremenski uslovi dozvole, tj. kada nema više bojazni od jutarnjih mrazeva uklonite zaštitu, orežite biljku na visinu od 10-30 cm i tako joj omogućite razvoj novih izdanaka. Zaštitu ćete ukloniti u martu ili aprilu mesecu, zavisno od vremenskih uslova.

Kao močvarnoj biljci pampas travi je potrebno dovoljno vode, ali samo onoliko koliko može da potroši. Njen koren je u uslovima suvišne vlage veoma osetljiv na truljenje.

Razmnožava se u proleće, deljenjem busenova. Koristite oštar ašov i jednostavno podelite postojeći busen. Obavezno koristite gumene rukavice, da se ne biste posekli na njen oštar list.

Da bi izgledala dekorativnije, pampas trava se sadi pojedinačno ili u kombinaciji sa nižim biljkama. Zanimljivo izgleda kada se grupiše na travnjacima. Kada se kombinuje sa drugim višegodišnjim biljkama, treba da se posadi iza nižih vrsta.

Za kraj, malo upozorenje. Ova trava je veoma zapaljiva, tako da ne preporučujemo njeno gajenje u neposrednoj blizini kuće.

Izvor: lepaisrecna.rs
Foto: Pixabay, Freeimages

 


reklama