Pašalić: “Povećanje izdvajanja za poljoprivrednike u ovom trenutku nužno”

22

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da je povećanje izdvajanja za poljoprivrednike u ovom trenutku nužno i istakao da se resorno ministarstvo trudi da poveća agrarni budžet za narednu godinu.

Pašalić je istakao da je u prethodnim godinama, iako je agrarni budžet bio 75 miliona KM, bilo povećanja jer je razlika sredstava obezbeđivana iz Kompenzacionog fonda.

– U ovoj godini obezbedili smo već 8,5 miliona, obezbedićemo još 4,5 miliona KM, a u prošloj godini 10 miliona KM. Rast je vidljiv i kroz taj vid davanja – rekao je Pašalić novinarima u Banjaluci.

On je kazao da je činjenica da je danas na istorijskom maksimumu cena mineralnog đubriva, koja nikad nije bila tako visoka, niti je bio ovoliki rast cena energenata.

– Planiramo da povećamo budžet za sledeću godinu. Trudimo se da u kreiranju budžeta za 2022. godinu stavku sa 75 miliona KM povećamo. Na koliko, ne mogu trenutno da kažem. To je sada predmet razgovora unutar Vlade, ali potrudićemo se da to i postignemo. Ukoliko ne uspemo, naći ćemo način kako da odvojimo sredstva iz budžeta kao što smo radili ove i prethodne godine – rekao je Pašalić.

On navodi da je resorno ministarstvo prinuđeno da reaguje na nove okolnosti, pa je tako ove godine obezbeđeno najviše sredstava za podršku proizvođačima mesa, jer je došlo do porasta cene hrane, a pada cene mesa i “ti su se ljudi našli u problemu”.

– Pokušaćemo da sredstva za podršku ravnomerno rasporedimo i da utrošimo tamo gde su ona najpotrebnija – rekao je Pašalić.

Foto: Unsplash


reklama