Pastor: „Sistematično se radi na rešavanju ekoloških problema“

10

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je u razgovoru sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jornom Eugenom Jelstadom da se sistematično radi na rešavanju hroničnih ekoloških problema.

– Rešavanje decenijskih problema u ovoj oblasti često zahteva i veliku količinu sredstava, ali se sistematično radi na izgradnji prečistača otpadnih voda, izgradnji regionalnih deponija smeća, čišćenju reka i kanala, izgradnji izraženije ekološke svesti – rekao je Pastor.

On je naveo da je Skupština Vojvodine 2019. godine Deklaracijom o zaštiti životne sredine trasirala mnogobrojne projekte i mere koji se već sprovode.

Ambasador Norveške je Pastora obavestio o pokrenutoj zajedničkoj inicijativi nordijskih zemalja da prenesu iskustva cirkularne ekonomije, zaštite životne sredine i obnovljive energije.

Najavio je da je u toku priprema stručnih konferencija o tim temama, koje će u septembru biti održane u Novom Sadu, Beogradu, Inđiji, Kragujevcu i Nišu. Tada će biti prikazano nordijsko iskustvo u upravljanju i vođenju zelene agende, kao i primeri dobre prakse efikasnog upravljanja otpadom, smanjenja zagađenja vazduha i drugo.

Pastor i Jelstad razgovarali su i o partnerskim odnosima Vojvodine i norveškog regiona Nordlanda i drugih, kao i o tradicionalnim vezama gradova Kikinde i Narvika.

Foto: Skupština AP Vojvodine


reklama