Pčele na listi ugroženih vrsta

8

Uprkos dramatično smanjenom broju, većina pčelinjih vrsta dosad je uspela da izbegne mesto na listi ugroženih vrsta, ali, odnedavno, to ne važi za sedam vrsta iz roda Hyaleus.

Američka organizacija za riblje i divlje vrste (USFWS) određuje koje će se vrste, s obzirom na specifičnosti, naći na listi, a njihove smernice razlikuju se od onih svetski poznate Crvene liste koja predstavlja međunarodnu platformu za ugrožene vrste.

USFWS je nedavno objavio da na listu ulazi 10 novih životinjskih i 39 biljnih vrsta (sve su s Havaja), i prvi put na popisu su se našle i neke pčelinje vrste. U pitanju su pčele koje žive u tropima, Latinskoj Americi i Australiji. Malene su, liče na ose i često žive u malim izolovanim populacijama, a zavise od autohtonih biljaka zbog polena i mesta na kojima vole da se skupljaju unutar šuplje stabljike.

Najvažniji razlog ovog pomora i smanjenog broja populacija je uništenje staništa. Sedam havajskih vrsta pčela možda i nisu toliko bitne za funkcionisanje kopnenog ekosistema, ali primarni su oprašivači mnogih autohtonih biljaka i imaju bogatu istoriju na Havajima. Tokom miliona godina, pčele i određeni cvetovi su razvili specijalizovane oprašivačke interakcije u kojima oba organizma imaju korist. Ako pčele nestanu, mogle bi da nestanu i neke biljne vrste.

 

 


reklama