Pecanje bele ribe u proleće

1120

U prolećnom periodu, kad je voda još uvek hladna, a bela riba više skoncentrisana na mrest, potrebno je izbegavati grub pribor, jer tada riba ispitivački prilazi mamcu.

Tanki monofili dijametra 0,16 mm, tanke manje udice i lagani plovci do dva grama težine pravi su izbor pribora za probirljivu belu ribu.

Njeno primamljivanje, koje se obavlja bacanjem primame (hrane) u vodu, može znatno uticati na uspeh ribolova. Naime, veće količine nekvalitetne hrane, krupne zrnaste hrane mogu negativno uticati na ishod ribolova, pa zato, ako nemate kvalitetnu hranu, bolje je pecati bez primame.

I sa mamcima je potrebno eksperimentisati, pa ako neće na crve, treba probati tanku glistu, a ako plovak miruje trebalo bi ga malo cimnuti da riba lakše uoči mamac.

Mesto ribolova je takođe veoma bitno. Često se dešava da od nekoliko ribolovaca samo jedan lovi ribu, a to je upravo zbog izbora najboljeg mesta. Na primer, desetak ribolovaca je zauzelo mesta uz bent do koga se Dunav izlio, a samo jedan je zauzeo poziciju gde se nalazi putić do korita Dunava. I baš on ima najviše šansi za ulov jer mamac ne lebdi iznad rastinja već je spušten do samog dna.

Putić je utabana zemlja i uz to riblja staza, gde riba lako pronalazi mamac. Zbog visokog vodostaja Dunava (ali i drugih reka) i čestih oscilacija vodostaja tokom proleća, ne može se očekivati da na jednom mestu svakodnevno lovite veće količine bele ribe.

Naravno, oni ribolovci koji ne vole čestu promenu mesta pecanja, opredeliće se za vode na kojima vodostaj ne oscilira mnogo, poput raznih kanala, jezera i bara.

Foto: Pixabay, Free Images


reklama